Störst alkoholproblem i Europa

BRYSSEL/ STOCKHOLM Alkoholen skördar varje år 115 000 dödsoffer i Europa. Och skadenotan för drycken hamnar på nära 1200 miljarder kronor. Det visar en ny rapport som EU-kommissionen publicerade i torsdags. ”Skakande läsning”, säger nykterhetsbasen Sven-Olov Carlsson.

I Europa produceras och dricks mest alkohol i hela världen. Hela 7,4 procent av ohälsa och för tidig död här orsakas av alkohol, enligt rapporten.
Drycken orsakar folkhälsoproblem och sjukdomar såsom olyckor, psykiska problem, cancer, hjärnsjukdomar och stroke.

Men det är inte personen som dricker som skadas, utan även omgivningen. Bland andra föds 60 000 barn med undervikt och nära nio miljoner barn lever i familjer där missbruk förekommer. Dessutom dör 10 000 oskyldiga i trafikolyckor orsakade av berusade förare.

Alkohol har dessutom klart samband med våldsbrott – omkring 2000 mord per år i Europa sker där alkohol varit inblandat.

– Det är skakande läsning. Det positiva är att man vet vilka vägar och metoder som fungerar för att minska skadorna, säger IOGT-NTO:s förbundsordförande Sven-Olov Carlsson efter att ha läst rapporten.

Rapporten ”Alcohol in Europe: a public health perspective” är skriven av Peter Anderson och Ben Baumberg och har bekostats av EU-kommissionen. Den utrycker främst författarnas konklusioner, men kommer att bli ammunition i debatten om alkoholens roll inom EU för lång tid framöver.

• Rapportförfattarna menar att alkoholvanorna, tvärt emot vad många tror, blir alltmer lika i Europa – och tonåringars intensivdrickande har ökat i de flesta länder.

De efterlyser återkommande alkoholvanestudier framöver i unionen. De rekommenderar bland annat varningstexter på flaskorna, inflationsbaserade minimiskatter, maxgräns på 0,5 promille till rattfylleri (länder med lägre gränser behåller dessa). På längre sikt föreslår de förbud mot alkoholreklam i TV och på bio, liksom stopp för alkoholrelaterad sponsring.

•Fotnot: Rapporten kan hämtas via EU-kommissionens hemsida.
Sammanfattning på svenska (pdf)

Etiketter:

Annonser