FHI vill kunna stoppa alkoholtillstånd

STOCKHOLM Statens folkhälsoinstitut vill kunna överklaga kommunala beslut om att bevilja serveringstillstånd av alkohol, om FHI anser att beslutet uppenbart strider mot lagen. Det skriver institutet i ett remissvar till socialdepartementet.

Det är länsstyrelsen i Kronoberg som skrivit till regeringen sedan de upptäckt att flera kommuner – bl a Alvesta och Älmhult – beviljat restauranger och kaféer serveringstillstånd i strid med lagen. Varken länsstyrelsen eller Statens folkhälsoinstitut kan idag gör något för att stoppa ett oriktigt serveringstillstånd.

Det är bara när en sökande får nej som det är möjligt att överklaga ett beslut om serveringstillstånd. Om en kommun beslutar att bevilja ett serveringstillstånd trots att det strider mot lagstiftningen är det inte möjligt att överklaga för att ta till vara de allmänna intressen som lagen ska skydda.

Statens folkhälsoinstitut skriver i sitt remissyttrande att det inte bara är bristande kunskaper som gör att kommunerna beviljar serveringstillstånd i strid med lagen. FHI skriver att de kommunala tjänstemännen i flera fall har lagt fram ett förslag till beslut som följer lagen, men att dessa förslag inte följts av de som fattat besluten.
”Andra överväganden har emellertid fått genomslag och kommunen har med öppna ögon fattat beslut i strid med lagen”, konstaterar FHI.

I sitt yttrande skriver FHI också att det finns risk för att fler kommuner följer efter och börjar tillämpa egna överväganden istället för att följa alkohollagstiftningen. För att undvika en sådan utveckling vill FHI få rätt att begära att en domstol prövar om kommunen verkligen följt lagen när den beviljat ett serveringstillstånd.

• Fotnot: Hela Statens folkhälsoinstituts remissyttrande finns här (pdf): Remissyttrande

Etiketter:

Annonser