Ravekommissionen blir permanent

2000-05-25 /19:25 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Den tidigare nedläggningshotade Ravekommissionen ska permanentas på en nivå med minst 20 polistjänster. Det beslutade polisstyrelsen i Stockholm vid måndagens sammanträde.

”Äntligen får vi lite arbetsro och kan koncentrera oss på våra uppgifter. Drogproblemen har ju inte direkt minskat och tillgången är för närvarande stor. Vi har även gjort ett beslag av den nya drogen butandiol”, säger kommissionens chef Sten Bergqvist till DrugNews.

Ravekommissionen som arbetar med att förebygga, upptäcka och åtgärda narkotikaproblem bland ungdomar på krogar, klubbar och fester i hela Stockholms län bildades hösten 1996 i samband med striden kring raveklubben Docklands i Nacka.
De 20-talet poliserna är specialutbildade på kännetecken av ruspåverkan och använder drogtester flitigt. Så flitigt att de kritiserats av Brottsförebyggande rådet, Brå. Men kommissionen når samtidigt många drogexperimenterande ungdomar som inte socialtjänsten vet om. Den lilla gruppen av poliser står samtidigt för en stor del av beslagen av sk partydroger i Stockholms län.

De har även ”exporterat” de okonventionella arbetsmetoderna till kollegor i landet och lokala ravepolisgrupper finns idag på flera håll. Studiebesök och utbytesprogram utomlands förekommer också. För närvarande finns svenska rave- och narkotikapoliser i Lettland och Estland.

Etiketter:

Annonser