Göteborgskrogar underkända vid poliskontroll

GÖTEBORG Elva av 27 kontrollerade krogar i centrala Göteborg klarade inte kraven på ordning och nykterhet och fyra bartendrar rapporterades för olovlig dryckeshantering när polisen gjorde en stor razzia i helgen.

– Jag är förvånad och besviken. Vi har genomfört en utbildning med 600 av de anställda på krogarna i Göteborg. Jag trodde förståelsen för de regler för krogarna och serveringstillstånden var större än så här, säger Louise Bergman som leder projektet RUS – restauranger, utbildning och samarbete – till Göteborgs Posten.

Totalt kontrollerades i fredags och lördags 136 bartendrar/serveringspersonal och 21 ordningsvakter på 27 krogar och pubar i centrala Göteborg.

Arbete inriktades i första hand på personalens servering av alkohol tillunderåriga och tydligt påverkade personer. Och nya arbetsmetoder prövades.
Femton civilklädda poliser som deltog i den största krogkontrollen någonsin i Göteborg agerade själva kroggäster. De satt i barer, kollade dörrinsläpp, toa och hur personal jobbade.

Syftet med kontrollen som gjordes i samverkan med Folkhälsoinstitutet var att motverka våld i och omkring krogarna.
– Detta gör vi inte för att jäklas med restaurangpersonalen, utan för att förebygga det alkoholrelaterade våldet och förbättra deras egna arbetsmiljö, sade polisinspektör Göran Stenström i ett pressmeddelande.

Forskningen visar på tydliga samband mellan alkohol och våld. Uppåt 80 procent av misshandelsfallen i landet har samband med alkoholkonsumtion. Och en stor del av polisanmält våld sker i anslutning till restauranger och pubar.

Liknande razzior har tidigare återkommande gjorts i Stockholm.

• Vid brott mot alkohollagen kan restaurangen bli av med serveringstillstånd. Och den som serverar person som är berusad eller under 18 år kan medföra böter eller fängelse i högst sex månader.

Etiketter:

Annonser