Kändiskonsert för de glömda barnen

STOCKHOLM Kommande vecka firas Folknykterhetens vecka. Rivstart redan i söndags då en artistspäckad välgörenhetskonsert hölls i Stockholm för de omkring 200 000 barn som växer upp med missbrukande föräldrar. 10-årige Bobbys tragiska död ger en extra dimension.

I dagarna rullas under rättegången i Eksjö upp uppgifter som är svårt att ta till sig. Men att mamman och styvpappan – som båda har alkoholproblem – har underlåtit att ta hand om Bobby (bild) är helt klart. De är åtalade för mord, alternativt grov misshandel, alternativt grovt vållande till annans död.

Skådespelaren och ståuparen Benny Haag hedrar för sin del Bobby med en vit vecka. Han vill samtidigt uppmärksamma alkoholproblemen bakom misshandlade barn.
Rädda Barnen tillsammans med Aftonbladet och TV4 driver en insamling för utsatt barn som fått in nära fyra miljoner kronor.

Och dessutom arrangerar alltså en rad organisationer på söndag en konsert i Filadelfiakyrkan i Stockholm för ”de glömda barnen”. Charlotte Perrelli, Pernilla Wahlgren och Papa Dee är några av de medverkande artisterna.

– Den tragiska händelsen med Bobby är tyvärr inte isolerad företeelse, även om den slutade värre än för de flesta. I Sverige finns idag minst 200 000 barn som bobby, barn som dagligen lever i konsekvenserna av föräldrars alkoholkonsumtion. En schysst alkoholpolitik förebygger sådan, säger Sofia Modigh på IOGT-NTO.

Konserten för de glömda barnen, söndag 22 maj, klockan 18, ordnas gemensamt av IOGT-NTO, Fryshuset, Filadelfiakyrkan, Hela Människan, LP-stiftelsen, Blå Bandet och tidningen Dagen.

• Under Folknykterhetens vecka med höjdpunkt på Kristi himmelfärds dag anordnas cirka aktiviteter landet runt. I år fokuseras särskilt på alkoholfloden från andra EU-länder.

Etiketter:

Annonser