Fler alkoholkontroller föreslås efter dödsolycka

SVEDALA Lastbilschauffören var berusad och mycket trött. Det konstaterar Statens haverikommission i sin rapport om trafikolyckan utanför skånska Svedala hösten 2004 då fem personer avled. Man gör flera rekommendationer till myndigheter för att undvika liknande olyckor.

Bland annat vill kommissionen i den rapport som lades fram i onsdags att polisen gör fler nykterhetskontroller och att Vägverket tar fram en samlad långsiktig strategi för samhällets arbete med alkohol och trafikfrågor.

Den ungerske lastbilschauffören kolliderade i oktober 2004 med två personbilar på väg 65 mellan Oxie och Svedala. Lastbilen framfördes då på fel vägbana på motorvägen. Tre vuxna och två barn i de mötande bilarna dog.
När polisen gjorde en kontroll 1,5 timme efter olyckan hade lastbilschauffören minst 1,82 promille alkohol i blodet.

Chauffören hade druckit extra starka öl i väntan på färjan i Sassnitz. Och vid överfarten åt han middag och drack stora mängder starköl som fritt gick att hämta i en tappkran, vilket ingick i färdbiljetten.
Men förutom att körförmågan var nedsatt av alkohol, så konstaterar kommissionen att han också led av sömnbrist efter att ha sovit bara drygt fyra timmar sedan starten från Ungern. Dock utan att bryta mot dagens internationella vilobestämmelser.

Haverikommissionen vill nu att Vägverket verkar för att alkohol inte serveras utan kostnad på bilfärjor. Men också att Vägverket och Arbetsmiljöverket på europanivå verkar för att anpassa körreglerna till människans förutsättningar och begränsningar. Bland annat utifrån behovet om att få vila.

• Den 45-årige chauffören dömdes ifjol av både tingsrätt och hoivrätt till fyra års fängelse för rattfylleri och att han varit likgiltig för riskerna av sitt drickande.

• Haverikommissionens rapport RO 2006:01 O-07/04 om olyckan (32 sidor, pdf-fil).

Etiketter:

Annonser