Svensk studie: ej muncancer av snus

HUDDINGE Svenskt snus ökar inte riskerna för muncancer, enligt en nära 30 års uppföljningsstudie. Den svenska rapporten aktualiserar debatten om snus som rökavvänjare.

Flera friska svenskars munnar undersöktes 1973 av en tandläkare, 1115 av dem hade snusskador som karaktäristiska fläckar (snuslesion) i munslemhinnan. Något som cirka 80 procent av snusare får och har ansetts utgöra risk för att kunna bli tumörer.

Men en uppföljning under nära 30 år av några av personerna kan inte påvisa ökad risk för muncancer. 267 av deltagarna undersöktes i mitten av 1990-talet, övriga har följts via register för att spåra eventuell cancer.

– Under dessa år har tre fått läpp- och munhålecancer. Men för ingen av dem finns något samband vare sig med slemhinneskadorna eller med snusandet. Två av de tre tumörerna uppstod till exempel i tungan, säger forskaren Ann Roosaar på Odontologiska institutionen vid Karolinska Institutet i Huddinge, till Svenska Dagbladet.

Hon har tillsammans med andra forskare redovisat resultaten i tidskriften International Journal of Cancer.

Ifjol varnade Folkhälsoinstitutet för att snus kan öka cancerrisken. Man hänvisade till en norsk studie om tumörer i bukspottskörteln.
Men det är muncancer som ansetts vara den största risken med att stoppa i prillor under läppen. Men det har vare sig tidigare eller nu alltså kunnat bekräftats.

Muncancer utgör omkring 1 procent av alla cancerskador, 2003 fick cirka 700 svenskar denna slags cancer och 221 avled, enligt SvD.

• I takt med att tobaksrökning minskar har snus framhävts som en god ersättare. Både av hälsoskäl och att man inte stör sin omgivning. I Sverige finns idag omkring en miljon snusare och antalet ökar även i Nordamerika.
Det är marknadsandelar som både Swedish Match och numer även Philip Morris med flera slåss om.

Etiketter:

Annonser