Premiär för alkolås på tåg

ÖSTERSUND Tågkompaniet har som första persontågföretag installerat alkolås. Inledningsvis i loken på Mittlinjen mellan Östersund och Sundsvall.

Alkolås fungerar på samma sätt som i bilar, föraren måste blåsa i en luftsensor innan tåget kan köra. Utan blåskontrollen eller om alkohol finns i utandningsluften så förblir tåget låst. Dessutom tänds en varningslampa varannan timme under körning då lokföraren åter måste göra ett nytt blåstest.

– Det är naturligt att alkolåsen kommer även till tågen, de finns ju redan på allt fler andra fordonsslag och vi tycker inte tåget ska sacka efter i utvecklingen”, säger Sven Malmberg trafikchef på Tågkompaniet , i en kommentar.

Företaget som idag trafikerar sju linjer i landet börjar med alkolås på Mittlinjen där man äger loken. Men har för avsikt att gå vidare och installera överallt där man kör tåg.

Personalen är positiv till den stärkta nykterhetskontrollen.
– Vi har visserligen många drogkontroller, men alkolåset är ännu en grej som innebär en större säkerhet för passagerarna, säger Peter Wrede, lokförare sedan fyra år, till Länstidningen i Östersund.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser