Goda resultat av rabatterad tvångsvård

STOCKHOLM Över hälften blev drogfria eller minskade sitt missbruk. Det visar en första uppföljning av satsningen ”Ett kontrakt för livet” – statligt subventionerad tvångsvård följt av kommuners avtalade eftervård.

Statens institutionsstyrelse har undersökt hur det gått för 74 missbrukare som följts från inledd institutionsvård till sex månader efter utskrivning. Och det visar sig att 41 av dem har det gått väl för. Och det handlar ofta om missbrukare som i flera fall tidigare svävat mellan liv och död.

– Det här är mycket glädjande och visar klart och tydligt att kvalificerad vård lönar sig. De första resultaten är mycket positiva, säger Ewa Persson Göransson, generaldirektör för SiS, i en kommentar.

Trots att tvångsvård är omtvistad så visar statistiken att missbrukare som får vård på en kvalificerat behandlingshem enligt lagen om vård av missbrukare (LVM), klarar sig betydligt bättre än de som placerats i familjehem eller för kommunerna billigare öppenvård.

Det senaste decenniet har missbruksvården skurits ner med en femtedel samtidigt som missbruk ökade. För att stimulera kommunerna att satsa mer på institutionsvård så har staten avsatt 300 miljoner kronor för att ge rabatterad missbruksvård om ansvariga kommuner förbinder sig att efteråt erbjuda kvalificerad eftervård för missbrukaren.

Efter en tidigare minskad tvångsvård, så är nu trycket istället stort efter LVM-vård, särskilt för kvinnliga missbrukare. Hittills har omkring 400 kontrakt skrivits inom ramen för satsningen ”Ett kontrakt för livet”.

• Fotnot: Läs mer om SiS uppföljning av ”Ett kontrakt för livet” (PowerPoint 120 kB)

Etiketter:

Annonser