Missbrukare av anabola dör tidigare

SOLNA/UPPSALA Missbrukare av anabola steroider lever farligt – många avlider i våldsamt och har dessutom kortare medellivslängd än de som använder heroin och amfetamin. Det visar två nya svenska studier.

Forskare på Karolinska Universitetssjukhuset och Uppsala universitets Rättsmedicinska enhet har jämfört steroidmissbrukare med de som använt amfetamin och heroin. Avlidna steroidmissbrukare i undersökningsgruppen hade en medellivslängd på 24 år, medan heroin- och amfetaministerna i snitt blev tio år äldre.

Jämfört med normalbefolkningen är risken tjugo gånger högre att dö i förtid för den som börjar experimenterar med steroider.

Dopingmissbrukarna mötte dessutom ofta en våldsam död – 44 procent en grupp avled i mord eller självmord. Samtliga utom en av de 52 i gruppen dog av skador eller förgiftning.

– Orsaken till den höga frekvensen av mord och självmord är att användarna rör sig i kriminella kretsar. Drogen ger också upphov till depression och en större riskbenägenhet. säger Mats Garle chef för dopinglaboratoriet vid Karolinska Universitetssjukhuset till Svenska Dagbladet.

Forskarna anser att steroider bör betraktas som andra droger och är ett samhällsproblem, inte ett problem främst inom idrotten.

• I de två studierna har undersökts dels 1463 personer som tidigare varit i kontakt med olika mottagningar – av dem hade 248 använt steroider och oftare sökt hjälp för psykiska problem, missbruk och hjärtbesvär och hade större dödlighet än övriga. Dels en testgrupp på 52 avlidna steroidmissbrukare och 63 döda som missbrukat heroin och amfetamin.

Etiketter:

Annonser