Fler unga vårdas för alkoholförgiftning

STOCKHOLM Svenskarnas hälsa har förbättrats på flera sätt – medellivslängden ökar, rökning minskar och alkoholkonsumtionen planar ut. Men för barn och unga finns orosmoln – fetma ökar och antalet som vårdas för alkoholförgiftning har ökat, visar Socialstyrelsen i en folkhälsorapport.

Samtidigt som alkoholen blivit mer tillgänglig så ökar alkoholproblemen för ungdomar. Antalet som lagts in för vård för alkoholförgiftningar har på tio år tredubblats bland unga kvinnor och fördubblats bland unga män i gruppen 15-24 år. Och ökningen har fortsatt mellan 2003 och 2004.
”Det indikerar att unga påverkas mest negativt av en ökad alkoholtillgänglighet”, konstateras i Socialstyrelsens rapport som i tisdags lämnades till regeringen.

Antalet alkoholrelaterade dödsfall väntas minska i befolkningen som helhet ytterligare några år till en följd av att de som växte upp på 1980-talet hade sundare livsstil. Men det finns risk för ett fördröjt trendbrott av dagens minskade missbruk och alkoholskador då dagens unga blir vuxna eftersom skador ofta visar sig efter 20-30 års drickande.

Många hälsorisker grundläggs under ungdomen, konstateras i rapporten. Det handlar bland annat om värderingar och levnadsvanor. Fler barn och unga är överviktiga eller feta. Av tobakskonsumtenterna har åtta av tio börjat röka före de blivit myndiga. Alkoholproblem börjar ofta i ungdomen, en färsk studie i Stockholm visade att minst var tredje missbrukare varit omhändertagen redan som barn. Och den lilla andel som begår brott före 15 års ålder kommer att stå för merparten av alla brott som begås i den åldersgruppen även i vuxen ålder.

– Samhället måste satsa mycket merFolkhälsominister Morgan Johansson är tveksam

Etiketter:

Annonser