Mediciner mot alkoholism används sällan

UPPSALA Trots att det finns mediciner som bedöms effektiva för att behandla alkoholberoende, så används de sällan inom vården. Nu ska Läkemedelsverket tillsammans med andra myndigheter ta fram tydliga rekommendationer för att mer nyttja tillgängliga mediciner.

Förutom det gamla kända preparatet antabus så finns två relativt nya mediciner som bedöms effektiva är Campral (akamprosat) och Revia (naltrexon). Det ena kom 1996 och det andra 2000. Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) kunde redan 2001 konstatera att de var effektiva, dämpar suget av alkohol och minskar återfall. Men enligt SVT:s Aktuellt behandlades dock bara drygt 2000 personer mellan september 2004 och augusti 2005 i Sverige.

– Det är egentligen helt obegripligt att läkemedel som har bevisad effekt inte utnyttjas för att hjälpa människor med alkoholberoende och därmed indirekt också deras anhöriga och närstående. För den här utsatta gruppen borde ju allt som finns tillgängligt prövas, säger professor Björn Beermann på Läkemedelsverket till Svenska Dagbladet.

Han planerar att i höst sammankalla till ett arbetsmöte för att tillsammans med experter och myndighetsföreträdare ta fram tydliga rekommendationer. Vare sig Läkemedelsverket eller Socialstyrelsen har sådana idag för denna typ av preparat trots att SBU redan slagit fast att Campral och Revia är effektiva och bör förskrivas mer. Båda läkemedlen bör dock kombineras med psykosocialt behandlingsprogram som samtalsstöd.

Hittills är det mest inom delar av specialistvården för alkoholmissbrukare som preparaten används, och ofta med goda erfarenheter. Men det vore en fördel att kunna sätta in dem tidigare inom exempelvis primärvården och på vårdcentraler innan alkoholberoendet hinner utvecklas alltför långt, uppger bland andra överläkare Lars Blomström på Maria Beroendecentrum till SvD.

Etiketter:

Annonser