Drogtest av värnpliktiga utreds

STOCKHOLM Regeringen har utsett hovrättsrådet Maj Johansson till att utreda om drogtestning av totalförsvarspliktiga, något som länge både överbefälhavaren och värnpliktsrådet önskat se en lagändring för. Idag kan bara försvarets anställda testas.

– Jag har väldigt stor förståelse för Värnpliktsrådets krav på att totalförsvarspliktiga ska kunna drogtestas. Tunga fordon och vapen hör till utbildningen och jag vill ha ordentligt utrett om det finns möjlighet att komplettera den drogförebyggande verksamheten i Försvarsmakten med drogtester, säger försvarsminister Leni Björklund i en kommentar.

Bland annat ska utredningen kartlägga missbruket av droger bland värnpliktiga och undersöka vilka lagändringar som skulle behövas om det finns anledning att utöka dagens drogtester.

Senast 15 oktober 2006 ska Maj Johansson, hovrättsråd vid Svea hovrätt, redovisa sin utredning.

• Årliga enkäter från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, bland unga män som mönstrar till värnplikt tyder på en tredubbling av narkotikaanvändningen fram till 2002 då hela 18 procent svarade att de prövat droger. De två senaste intervjuomgångerna visar dock på en minskning. Cirka 15 procent av de 18-åriga pojkarna uppgav då att de prövat narkotika – nio procent det senaste året och två procent den senaste månaden.

Etiketter:

Annonser