Fler britter dör i skrumplever

LONDON Allt fler britter dör av skrumplever, levercirros, och medan utvecklingen i många länder är att andelen döda i skrumplever sjunker, ökar den i Storbritannien.

Det visar en undersökning av dödligheten i skrumplever i 12 västeuropeiska länder från 1950-talet till 2002 som publicerats i den ansedda medicinska tidskriften the Lancet .

I Skottland har andelen män som dör i skrumplever fördubblats sedan slutet av 1980-talet och i England och Wales har andelen också ökat mycket kraftigt, med mer än 66 procent. För kvinnor låg ökningen på nästan 50 procent i hela Storbritannien. Enligt författarna är det den kraftigt ökande alkoholkonsumtionen i Storbritannien som ligger bakom den ökade andelen döda i skrumplever.

Av de 12 undersökta länderna hade Sverige den näst lägsta andelen. Störst andel döda i skrumplever har Österrike, medan Nederländerna hade den lägsta andelen.

I de flesta länder, däribland Sverige, har dödligheten i skrumplever minskat fram till 2002. Det finns dock utöver Storbritannien ytterligare några länder där dödligheten i skrumplever ökat för båda könen: Danmark, Finland, Irland och Nederländerna.

Etiketter:

Annonser