Riskfritt sälja alkohol till unga

STOCKHOLM/VISBY I praktiken riskerar krögare som serverar alkohol till unga under 18 år sällan någon påföljd. Bara en handfull serveringstillstånd dras in om året i landet visar en granskning av SVT:s Rapport.

Sedan 1995 är kommunerna både tillståndsgivare och sköter tillsynen av att restauranger följer alkohollagen. Kontroll av att servering av alkohol inte görs till underåriga eller berusade anses viktigt. Men i stället är det mest ekonomiska oegentligheter som ligger bakom indragna serveringstillstånd.

I nära hälften av landets 21 län har det sedan 1998 inte dragits in något serveringstillstånd med otillåten servering till ungdomar som grund.
Ett av länen är krogtäta Gotland som har dubbelt så många tillstånd per invånare som rikssnittet. Turistön besöks varje sommar av många ungdomar som reser utan vuxnas sällskap.

-Säkerligen förekommer försäljning till unga här…, säger Åke Svensson (s), kommunalråd i Gotlands kommun, till Rapport .

En handfull indragna tillstånd brukar det bara bli per år, trots att antalet ställen med alkoholrättigheter har mångdubblats senaste decenniet och ungdomsfylleri ökat. Ifjol återkallades sex tillstånd och tio krogar tilldelades varningar.
Men oftast handlar indragna tillstånd alltså om brister i ekonomiska redovisningen.

-Det är uppenbart att man måste skärpa sig både på lokal, regional och central nivå. Vi måste rikta fokus från ekonomiska frågor mot det som är viktigast, nämligen servering till underåriga och dom som redan är berusade, säger Mikael Bentzer på Folkhälsoinstitutets tillsynsenhet till Rapport.

Etiketter:

Annonser