12000 nya medlemmar i IOGT-NTO

STOCKHOLM Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO kunde häromdagen glädjas åt sin 12000:e nya medlem hittills i år. ”Många har tröttnat på en utveckling med allt högre alkoholkonsumtion i samhället”, säger Åsa Hagelstedt, kommunikationsansvarig hos förbundet, till Drugnews.

IOGT-NTO hade redan i november nettoökat med 7000 medlemmar till över 40 000 medlemmar. Förbundet är därmed inte bara den största nykterhetsorganisationen, utan förmodligen även den snabbast växande ideella organisationen.

Medlemstillströmningen är delvis resultat av en medveten värvningskampanj under året – målet har varit ett tusen nya medlemmar per månad. Och IOGT-NTO har funnits på mässor, marknader, köpcenter och musikfestivaler.

Men också varit en reaktion mot ökat drickande.
– Många gör ett medvetet ställningstagande och kommer till oss efter all uppmärksamhet om alkoholens baksida, men även som en reaktion på anhörigas eller egna alkoholproblem, säger Åsa Hagelstedt.

Trycket har varit hårt för många lokala föreningar som inte varit beredda på den stora medlemsökningen och haft fullt upp med att öka aktiviteterna. Störst ökning har IOGT-NTO-distrikten i Jönköping och Skåne haft.

Nästa år är målet något försiktigare, nämligen att alla 23 distrikten (med över ett tusen föreningar) ska fortsätta nettoöka.

Etiketter:

Annonser