Kokaodlare tar makten i Bolivia

LA PAZ, Indianen, socialistledaren och f d kokaodlaren Evo Morales blir troligen ny president i Bolivia efter söndagens val. Han har bland annat utlovat att nationalisera naturgasen och vill legalisera kokaodlingen.

Mycket tyder på att han fick runt 51 procent av rösterna och därmed slipper avvakta kongressens godkännande av resultatet i januari.

-Vi har segrat, nu går landets naturrikedomar tillbaka till staten. Det är vi alla som blivit presidenter, för första gången, sade enligt nyhetsbyråer Morales till sina anhängare i staden Cochabamba, där han haft sitt största stöd.

46-årige Morales blev där kokaodlarnas ledare i slutet a 1980-talet och har organiserat återkommande vägspärrar för att uppmärksamma den fattiga indianbefolkningens situation. Hans revolutionära parti MAS har också gått framåt, men får nog inte egen majoritet i kongressen.

Hans valframgångar är en mardröm för USA som fruktar en politisk helomvändning i Latinamerika där allt flera vänsterregeringar bildats. Och hotet om att nationalisera naturtillgångar oroar både utländska investererar såsom bolivaner som fruktar att utländska pengar nu dras bort från kontinentens kanske fattigaste land.

Och symbolfrågan om att legalisera kokaodling oroar också USA som satsat både pengar och militär på att försöka bränna och bomba bort knarktillverkning i Latinamerika. Men istället har odling ökat och Bolivia tros ha blivit tredje största exportland av kokain.
– Jag odlar kokablad, som är en naturprodukt. Jag omvandlar det inte till kokain, har Morales dock sagt.
Koka är en traditionell drog och medicin i landet sedan urminnes tider. Och en viktig inkomstkälla för fattiga bönder.

Etiketter:

Annonser