Världens läkare ordinerar restriktiv alkoholpolitik

SANTIAGO Världsläkarförbundet, WMA, rekommenderarar de nationella läkarförbunden och alla läkare att agera för att minska alkoholens påverkan på hälsa och samhälle. Organisationen uppmanar bland annat de nationella läkarsällskapen att kräva höjda alkoholskatter.

I ett uttalande konstaterar Världsläkarförbundet generalförsamling att alkoholen orsakar lika myckat skada globalt som rökningen. Alkohol kan enligt WMA inte ses som en vanlig vara, eftersom det är en ”drog som orsakar betydande medicinsk, psykologisk och social skada”.

Världsläkarförbundet kräver därför att alkohol ska undantas från internationella handelsöverenskommelser.

Förbundet konstaterar också att alkoholproblem har ett tydligt samband med den genomsnittliga alkoholkonsumtionen och att en minskad konsumtion leder till minskade alkoholproblem. I uttalandet konstateras också att alkoholen är priskänslig och att skatter kan användas för att påverka alkoholkonsumtionen. ”Sådana åtgärder påverkar också stordrickare och är särskilt effektiva bland unga människor”, säger WMA.

Världsläkarförbundet rekommenderar de nationella läkarförbundet att förorda restriktiva alkoholpolitiska åtgärder som åldersgränser för att få köpa alkohol, begränsningar i försäljning av alkohol, begränsade öppettider och att hålla nere antalet inköpsställen. WMA rekomenderar även höjda alkoholskatter och effektiva åtgärder för att bekämpa rattfylleri, bland annat slumpvisa nykterhetskontroller.

WMA varna också för de förebyggande strategier som inte har vetenskapligt stöd och som alkoholindustrin och dess organisationer förordar.

• Världsläkarförbundet, World Medical Association, grundades 1947 som en motreaktion på medicinska missförhållanden under andra världskriget. Det huvudsakliga verksamhetsområdet är fortfarande att utveckla läkaretiken. Merparten av världens läkarförbund tillhör organisationen som kan räkna in sammanlagt omkring 8 miljoner läkare i sin krets.

Fotnot: Uttalandet antogs den 17 oktober på WMA:s generalförsamlijng i Santiago, Chile. Uttalandet kan läsas här: Reducing the global impact of Alcohol on Health and Society .

Etiketter:

Annonser