”Snus ökar risken för cancer”

STOCKHOLM Svenskt våtsnus ökar risk för cancer i bukspottskörtel och munhåla och för död i hjärt-kärlsjukdom. Det varnar en rapport från Statens folkhälsoinstitut. Rapporten kritiseras dock av både en cancerläkare och tobaksbolaget Swedish Match som menar att rapporten är osaklig skrämselpropaganda.

Snusets popularitet har ökat i Sverige i takt med att rökning minskat. Idag stoppar över 900 000 svenskar in prillor varje dag, det är särskilt bland kvinnor som ökar.

Men nu tyder allt mer på att även snus är hälsovådligt.
Det är forskare vid Institutet för miljömedicin och Institutionen för epidemilogi och biostatistik vid Karolinska Institutet som gått igenom forskningen om snusets hälsoeffekter. I sin rapport konstaterar de att ”vid en sammanvägd bedömning av experimentella och epidemiologiska undersökningar talar resultaten för att svenskt snus är cancerframkallande”.

Den cancerform som där stödet är starkast för att det finns ett samband är cancer i bukspottkörteln. Men även för cancer i munhålan och att snusare löper ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt.

– Resultaten förtjänar allmän uppmärksamhet. De motsäger den utbredda föreställningen att snusning skulle vara oskadligt. Ur hälsosynpunkt bör tobaksrökning inte ersättas av snusning utan av tobaksavvänjning, säger generaldirektör Gunnar Ågren vid Statens folkhälsoinstitut, i en kommentar.

Tobaksbolaget Swedish Match kritiserar rapporten för att vara ett politiskt beställningsverk och menar att ”det som presenteras som en oberoende, vetenskaplig rapport” är en tillrättalagt för att ”anpassas till Folkhälsoinstitutets redan tidigare väl kända snusfientliga attityd”.
Swedish Match har framgångsrikt salufört snus som ett sätt att sluta med hälsofarligare rökning.

Anklagelserna avvisas av forskarna bakom studien som i ett pressmeddelande skriver att ”de forskare vid Karolinska Institutet som har utfört det vetenskapliga arbetet har stått fullständigt oberoende i sitt arbete, utan inblandning från myndigheter eller andra intressenter”.

Men kritiken av rapporten kommer även från kollegor på Karolinska Institutet.
-Osaklig skrämselpropaganda. Jag och mina kollegor har aldrig haft en patient som fått cancer av snus.
Det säger Lars-Erik Rutqvist, professor i onkologi vid KI och överläkare vid onkologikliniken på universitetssjukhuset, till Aftonbladet.

Han medger att det finns amerikanska studier som tyder på att snus ökar risk för bukspottkörtelcancer, men ingen svensk studie. Och Sverige har tillsammans med Island Europas lägst förekomst av cancer i bukspottskörteln.

• Cancervarning fanns tidigare på snusförpackningar, enligt EU-beslut. Men sedan cancersambandet inte ansågs vetenskapligt klarlagt och togs det bort för fyra år sedan.

• Läs finns snusrapporten (pdf-fil).

Etiketter:

Annonser