Rökare får inte jobb på WHO

GENÈVE Världshälsoorganisationen WHO kommer framöver inte att anställa tobaksanvändare. Detta ska klart framgå i anställningsannonser.

– WHO har en rökfri miljö och rekryterar inte rökare eller andra tobaksanvändare, kommer det bland annat att framhållas.

Arbetssökande måste framöver fylla i en blankett om huruvida personen röker och om så är fallet har för avsikt att fortsätta röka om ett jobb skulle bli aktuellt hos WHO. Blir svaret ja på dessa frågor kommer personen inte att kallas till anställningsintervju.

WHO motiverar beslutet med sin ledande roll i bekämpning av tobak som dödar nära fem miljoner människor i världen per år. ”Organisationen har ett ansvar för att säkerställa att det avspeglas i allt dess arbete” skriver WHO i ett brev till personalen och som citeras av nyhetsbyrån Reuters.

Det nya anti-tobakskravet gäller bara inför nyanställningar och därmed inte de redan 2400 anställda på FN-organets huvudkontor i Genève.

• Intressant exempel, men tveksamt att följa efter för Folkhälsoinstitutet, menar generaldirektör Gunnar Ågren.
Han påminner om att rökning leder till ett beroende.
-Jag skulle vilja ge dem stöd till rökavvänjning i första hand. Jag vet inte om rätta metoden är att säga de inte får anställning, säger Ågren till TT.

Etiketter:

Annonser