Heroinsmugglare hängd i Singapore

SINGAPORE/CANBERRA En 25-årig australisk medborgare, Tuong Van Nguyen, hängdes klockan 23, svensk tid, i torsdags i Changifängelset i Singapore dömd för heroinsmuggling. Australiens regerings försöka att rädda hans liv var fruktlösa.

-Domen verkställdes nu på morgonen i Changifängelset, meddelade inrikesministeriet i en kort meddelande på fredagen.

Nguyen – australier av vietnamesiskt ursprung – greps för tre år sedan i transithallen på Singapores flygplats vid en flygning från Kambodja till Australien. Han ertappades med 396 gram heroin i väskan och fasttejpat kring kroppen.

Förutom familjen och jurister har Australiens regering återkommande vädjat till Singapore att benåda Nguyen. Man har försökt framhålla särskilt förmildrande omständigheter – att Nguyen smugglade heroinet för att kunna betala en skuld som hans tvillingbror dragit på sig. Han lovade också att samarbeta med polisen.

Singapore är en av Australiens främsta allierade i Asien och premiärminister John Howard har fem gånger vädjat om att inställa hängningen. Och samtidigt avvisat uppmaningar om militär- och handelsbojkott för att öka påtryckningarna på Singapore. Men dagen före avrättningen slopade justitieminister Philip Ruddock de diplomatiska artighetsfraserna och kallade domen för ”barbarisk”.

Under fredagen ringde kyrkklockor runt hela Australien och 3000 ljus brann utanför parlamentet i Canberra i en nationell protest mot avrättningen av den 25-årige kontoristen. Den första av en australisk medborgare sedan 1993 då en man avrättades i Malaysia, enligt nyhetsbyråerna AAP och AFP.

Singapore har bland världens strängaste narkotikastrafflagar och dödsstraff tillämpas. Sedan 1991 har 420 personer där avrättats.

• I USA avrättades i fredags morse den ett tusenden fången sedan landet återupptog dödstraff 1976 efter ett fyraårigt uppehåll. Kenneth Lee Boyd – dömd för dubbelmord – hade suttit 17 år i fängelse och avrättades med giftinjektion. Enligt Amnesty International var det under förra året bara Kina, Iran och Vietnam som avrättade fler personer.

Etiketter:

Annonser