Alkohol leder till bråk och sämre skolarbete

STOCKHOLM Mer än var tionde gymnasieelev uppger att skolarbetet påverkats negativt och mer än var femte att de haft oskyddad sex till följd av sina alkoholvanor. En ny studie visar att 30 procent av eleverna i grundskolans årskurs sex, 70 procent av dem i nian och 85 procent på gymnasiets årskurs två är alkoholkonsumenter.

Det är Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, som utvärderat en anonym enkät bland drygt 13 000 skolelever i tre olika årskurser. Skolenkäter har regelbundet gjorts sedan 1971 om svenska elevers drogvanor.

I år har man särskilt fokuserat på negativa erfarenheterna.
Och sambandet är tydligt mellan konsumtionsnivån och negativa konsekvenser. Bland de elever i gymnasiet räknas som storkonsumenter (38 procent bland pojkarna och 23 procent bland flickorna) uppger mer än var fjärde att de råkat ut för en olycka eller skadats, haft oskyddad sex (40 proc. av pojkarna, 54 proc. av flickorna) tillföljd av sitt drickande.

Över hälften av storkonsumenterna (de som dricker mer än fem liter ren alkohol per år) hade bråkat eller slagits och var femte hamnat i bråk med polisen och hela 27 procent av flickorna hade försämrat sina skolprestationer (18 procent av pojkarna).

Även om en majoritet av eleverna räknas som alkoholkonsumenter, så har drickande minskat något senare år. Men det är pojkarna som minskat, medan flickor ökat konsumtionen. Berusningsdrickandet tenderar öka, i nian så blir var fjärde elev full nära varje gång de dricker och på gymnasiet varannan.

Narkotikaexperimenterande har minskat något senare år. I våras uppgav en av hundra i sjätte klass, 7 procent av de i nian och i gymnasiets andra årskurs 17 procent av pojkarna och 13 procent av flickorna att de provat narkotika.

Etiketter:

Annonser