Rökförbud i Finland 2007?

HELSINGFORS Även Finland är på väg att få ett rökförbud på restauranger. Den finska regeringen förväntas lämna ett lagförslag till riksdagen i december.

– Vår utgångspunkt är att skydda personalen. Tobaksrökning kan orsaka cancer och personalen måste skyddas från det, säger Omsorgsminister Liisa Hyssälä (c) till YLE:s TV-nytt .

Hittills har det varit tillåtet att röka på upp till hälften av restaurangernas utrymme och på små pubar. Men från juni 2007 ska rökning endast vara tillåten på uteserveringar.

Precis som i Sverige ska det också vara möjligt för restaurangerna att ha särskilda rökrum där det inte förekommer servering av mat eller dryck.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser