Temo-enkät: starkt svenskt narkotikamotstånd

STOCKHOLM Det folkliga motståndet är massivt i Sverige mot att legalisera hasch och andra ”lätta” droger. Det visar en Temo-undersökning där 96 procent av de tillfrågade är emot att man tillåter viss narkotika. Enkäten – beställd av DN
– är en signal till regeringen, som förbereder en handlingsplan mot droger, om att svenskarna vill se en fortsatt restriktiv narkotikapolitik.

Temo blev osäker på det entydiga resultatet och beslutade göra om undersökningen, men resultatet kvarstod om att över nio av tio säger nej till att legalisera vissa narkotikapreparat. Däremot trodde bara 15 procent av de 1 002 tillfrågade, som var 16 år och äldre, att det är möjligt att hålla narkotikan borta från Sverige.

I mediedebatten kan man annars få intryck att drogliberala argument vunnit terräng och att legaliseringsförespråkarna är fler. Men de har endast stöd av 3 procent av de tillfrågade.

”Det finns en klar risk för ett kollektivt missförstånd”, säger Ralf Löfstedt, kansliråd på socialdepartementets enhet för folkhälsa till Dagens Nyheter.

”Att det fåtal som vill avkriminalisera knark hörs och syns mer gör att allmänheten kan få en felaktig bild av opinionen, och att deras åsikter påverkas av den missuppfattningen”.

Etiketter:

Annonser