Alkoholsatsning i primärvården

STOCKHOLM Regeringen satsat nästan 17 miljoner kronor på att utveckla det alkoholförebyggande arbetet i primärvården. Mest, tre miljoner kronor, får Stockholms läns landsting.

På torsdagens regeringssammanträde beslutade regeringen att fördel drygt 17,5 miljoner kronor till olika alkoholförebyggande insatser. Den största delen knappt 17 miljoner kronor, går till landstingen och regionern för alkoholförebyggande insatser i primärvården.

Pengarna ska bland annat gå till att utbilda personal inom primärvården så att de bättre känner igen tecken på riskkonsumtion och för att de ska lära sig hur det på ett bra sätt kan lyfta frågan om alkoholkonsumtion med de människor de möter.

– Primärvården är jättebra, där finns kunskap och hög trovärdighet. Den vita rocken betyder något för människor, säger Stefan Sjöquist, politiskt sakkunnig på socialdepartemetet till Drugnews.

En förutsättning för att landstingen ska få ta del av stödet är att de själva står för minst hälften av kostnaden. Alla regioner och landsting, utom Gotland som inte sökte, har beviljats stöd. Mest går till storstadsregionerna: Stcokholm får tre miljoner kronor, Västra Götalandsregionen 2,3 miljoner kronor och Skåne regionen 1,8 miljoner kronor.

Förutom stödet till primärvården beslutade regeringen också att ge länsstyrelsen i Östergötlands län 585 000 kronor för ett projekt med målsättningen att minska det alkoholrelaterade våldet och minska antalet berusade personer och underåriga som serveras alkohol.

•Läs mer på regeringens webbplats: regeringens webbplats

Etiketter:

Annonser