“Granska Systembolagets dyra fest“

STOCKHOLM I Allhelgonahelgen bjöd Systembolaget 3500 anställda på storslagen personalfest för att fira sitt 50-årsjubileum. 14 miljoner kronor gick kalaset på. “Missbruk av skattebetalarnas pengar“, säger riksdagsledamoten Henrik von Sydow, som nu kräver att riksrevisionen granskar festen.

Tillställningen hölls 5 november för personalen som på sin fritid med specialchartrade tåg och flyg kom till först ett informationsmöte i Johannes hovs isstadion följt av en fest i Stockholms mässhallar. Med mat och dryck, bokade artister, såsom Lill-Babs och Björn Skifs, så gick hela kalaset på cirka 4000 kronor per person.
– Det var värt varenda krona, säger Björn Rydberg, Systembolagets informationschef, till TV4.

Men det tycker inte Henrik von Sydow (m).
Han anser att myndigheten måste utreder vilken kultur och regelverk som låg till bakom att arrangera en sådan dyr fest på Stockholmsmässan. Och skrivelsen menar han att tillställningen måste sättas i sammanhanget av att Systemledningen nyligen presenterat ett sparprogram på 120 miljoner kronor och där 90 tjänster ska avvecklas.

Systembolagets ledning har visat sådant bristande omdöme att riksrevisionen också bör granska det statliga företagets representation och andra utgifter.
– Tar ingen ansvar för notan kommer miljonrullningen att fortsätta på skattebetalarnas bekostnad. Därför måste Riksrevisionen också granska vilket ansvar som faller på det ansvariga statsrådet Morgan Johansson, säger von Sydow i en kommentar till sin begäran.

Den borgerliga oppositionen är dock oenig om festen. Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund säger till TV4 att festen var för dyr, medan Karin Pihlsäter, folkpartistisk representant i Systembolagets styrelse, tycker det var inom ramarna för ett 50-årskalas.

Festen hölls för att fira Systemets tillkomst i samband med att motboken försvann i Sverige 1955. Men också för att markera nystart efter de senaste omtumlande åren – bl a mutskandalen, nya införselregler och minskad försäljning.
Efter en informationen med personalen där vd Anitra Steen berättade om Systembolagets uppdrag, vikten av ålderskontroll, nöjda kunder och arbete mot korruption och folkhälsoministern talade om alkoholpolitik, så vidtog den storslagna fest i mässhallarna. Anitra Steen uppges ha rockat loss i chockrosa klädsel till toner ur dansfilmen Grease.

“Våra medarbetare i butik har gjort ett mycket bra arbete under dessa tre år. Från företagsledningens och styrelsens sida har det varit viktigt att också få visa vår uppskattning av dessa goda arbetsinsatser“, står det i ett pressmeddelande som lades ut på onsdagen på Systembolagets hemsida.
Man bifogar även en pdf-fil med den totala kostnaden för personalträffen.

Etiketter:

Annonser