15 000 gripna för fylleri i Madrid

MADRID Sedan offentligt fylleri på Madrids gator förbjöds har mer än 15 000 personer som överträtt reglerna gripits. Mer än 95 procent av dem är män tillräckligt gamla för att få dricka alkohol. Straffet för fylleri är böter eller en träff om alkoholproblem.

De som tas för fylleri – botellón som det heter på spanska – får alltså välja mellan en ekonomisk sanktion på minst 300 euro (drygt 2700 kronor) eller ett möte med förebyggande information. Det flesta väljer information, skriver dagstidningen el Mundo som hänvisar till uppgifter från Madrids antidrogbyrå, Agencia Antidroga.

Enligt el Mundos uppgifter dricker madridborna mest på helgerna, men 40 procent av den vuxna befolkningens alkoholkonsumtion sker under vardagarna.

I genomsnitt har 10 procent av madridborna i åldern 15-64 år druckit sig berusade minst en gång månaden före undersökningen. Den typen av konsumtion är vanligast bland ungdomar. Av män i åldern 18-24 år har 34 procent druckit sig berusade minst en gång den senaste månaden. Bland kvinnor i samma ålder är andelen 18,7 procent.

Etiketter:

Annonser