FHI kräver skärpt folkölskontroll

STOCKHOLM Statens folkhälsoinstitut kräver skärpt folkölskontroll och att personligt ansvar utkrävs av dem som inte sköter ålderskontrollen vid folkölsförsäljning. Butikspersonal har även dömts för sådan försäljning.

Enligt Folkhälsoinstitutets generaldirektör Gunnar Ågren visar butikerna alldeles för dålig respekt för 18-årsgränsen. Han gläder sig åt att polisen i Stockholm skärpt tillsynen, men han är inte nöjd.

– Det behövs dock ytterligare skärpningar i tillsynen bland annat i kommuner och att personligt straffansvar utkrävs, säger Gunnar Ågren i en kommentar.

Folkhälsoinstitutet pekar också på flera aktuella domar där butikspersonal blivit dömd till böter när de sålt folköl till underåriga, varav minst en dom bygger på anmälan efter en ölköpskontroll genomförd av Ungdomens nykterhetsförbund.

– Vi har märkt att det kommer in fler och fler domar och strafförelägganden, säger Johanna Gustafsson, utredare vid Folkhälsoinstitutet, till Drugnews.

Och Folkhälsoinstitutet vill uppmärksamma de som jobbar med folkölskontroll på att det finns avgöranden där personer dömts för att ha sålt folköl till underåriga.

I slutet av förra månaden klarade sig en kassörska i Umeå från straff, trots att hon enligt tingsrätten sålt folköl till en 16-åring. Orsaken var enligt rätten att den som köpte ölen var medlem i UNF och att det därför inte fanns någon risk att alkoholen hamnade i orätta händer.

Enligt Johanna Gustafsson har dock Folkhälsoinstitutets utspel tidsmässigt inget att göra med domen i Umeå tingsrätt.

Etiketter:

Annonser