Alkohol och östrogen ökar cancerrisk

SOLNA Kvinnor som måste ta östrogentillskott bör inte dricka alkohol då det kan öka risken för bröstcancer. Det menar forskare vid Karolinska Institutet efter en omfattande studie av nära 52 000 kvinnor.

– De som drack mer än tio gram alkohol per dag och som tog östrogentillskott hade 80 procent högre risk jämfört med de som inte drack alkohol, säger professor Alicja Wolk, som har lett studien, till SR Ekot.

Studien påbörjades 1987 och omfattar nära 52 000 kvinnor i Uppsala län och Västmanland som nått klimakteriet eller fått äggstockarna bortopererade. De fick bland annat berätta om sina alkoholvanor. Fram till ifjol hade 1 188 av dem fått bröstcancer.

Ett samband mellan de som drabbats av bröstcancer och kombinationen av alkohol och kvinnligt könshormon fann forskarna. Risken var störst för dem som drack mest (minst 10 gram alkohol per dag som motsvarar ett litet glas vin) och dessutom tog östrogentillskott. Omräknat var risken 232 per 100 000 kvinnor för de som drack mest och 158 per 100 000 för dem som inte drack alkohol.

Bröstcancer är den vanligast former av cancer hos kvinnor – årligen upptäcks i världen en miljon nya fall och omkring 400 000 avlider i sjukdomen. Många kvinnor som tidigare tog östrogen mot klimakteriebesvär har slutade med det efter rapporter om ökad risk för bland annat hjärtinfarkt, slaginfall, bröstcancer , rapporterar Svenska Dagbladet.

Etiketter:

Annonser