Socialministern: ”Inga heroinförsök i Norden”

2000-05-10 /16:48 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Socialminister Lars Engqvist bedömer det som osannolikt att det blir några heroinförskrivningsförsök i Norden, liknande de som pågår i Schweiz. Frågan har bland annat varit aktuell i Danmark.

”Den nye danske socialministern har inte några sådana ambitioner över huvud taget. Och det finns ingen möjlighet att sådan verksamhet kan ´exporteras´ till Sverige”, svarade socialministern i en interpellationsdebatt i riksdagen igår, tisdag.

Det var moderata riksdagsledamoten Maud Ekendahl som undrade om socialministern tänkte ta upp frågan med sin danske kollega. Några folketingsledamöter har föreslagit att möjligheten starta liknande försök i Danmark ska utredas. Ekendahl deltog i socialutskottets besök i Schweiz i höstas och studerade bland annat några av de projekt med medicinsk förskrivning av heroin som pågår i 18 städer i landet. Ytterligare fem schweiziska städer ska starta liknande försök.
Maud Ekendahl frågade också om Engqvist och hans nordiska kollegor diskuterat en gemensam policy vad gäller narkotikafrågor för att möta liberaliseringstankar som finns på några håll inom EU.
Socialministern menar att det är en missuppfattning att EU-samarbetet kan tvinga Sverige att inta en mer drogliberal hållning.
” Vi är inte tvingade att på narkotikaområdet följa några andras intentioner, utan vi ska fullfölja den narkotikapolitik som vi har stakat ut här i Sverige. Jag menar att vi har alla skäl att fortsätta en mycket restriktiv hållning och att inte tillåta denna typ av försök”, sade Engqvist som menar att de nordiska regeringarna alla har en restriktiv hållning.

Maud Ekendahl tycker att Sveriges program med sprututbyten i Lund/Malmö och utdelningen av metadon som ersättningsmedel för heroinister rimmar illa med en restriktiv narkotikapolitik och ville höra socialministerns åsikt.
Han ville dock inte ge besked ännu:
”Metadonprogrammen är föremål för en utvärdering, och vi ska redovisa ett ställningstagande till i vad mån de ska fortsätta och i så fall i vilken form”, svarade socialminister.

Danmarks narkotikasyn, fristaden Christiania, ökad drogsmuggling i Öresund och ungas ökade drogexperimenterande, särskilt i Sydsverige, är något som oroat även Morgan Johansson, socialdemokratisk riksdagsman och styrelseordförande i Brottsförebyggande rådet. Förra våren ville han att socialminister Lars Engqvist skulle ta upp dessa frågor med sin danske kollega inför Öresundsbrons öppnande.
”Socialministern lovade ta upp saken med sin danske kollega, men jag har fortfarande inte hört något och är besviken. Givetvis borde svenska och danska regeringarna ha träffat en överenskommelse om narkotikafrågan före broöppningen”, säger till DrugNews Morgan Johansson som åter ska väcka frågan i riksdagen.

Läs mer om socialministern och narkotikafrågan i DrugNews.

Etiketter:

Annonser