Dom: ok att sälja folköl till ung nykterist

UMEÅ Den kassörska som säljer folköl till en person under 18 år riskerar inte något straff – i varje fall inte om personen är medlem i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF. Det slår tingsrätten i Umeå fast i en dom i ett uppmärksammat mål.

En 27-årig kassörska stod åtalad för att ha sålt sexpack folköl till en 16-årig flicka. Tingsrätten ogillar åtalet för olovlig dryckeshantering och betraktar gärningen som ringa, då flickan nästan var 17 år och att hon var medlem i UNF, enligt Sveriges Radio Västerbotten.

“Det har inte förelegat någon faktisk risk för att just denna försäljning skulle kunna medföra att alkohol hamnat i orätta händer, menar tingsrätten. “För sådan gärning skall enigt alkohollagen inte dömas till straff.“

Rätten menar visserligen att kassörskan varit oaktsam och gjort sig skyldig till brott genom att sälja öl till en minderårig. Men att det handlade om en liten mängd alkohol och därför brottet var ringa och straff då inte utdöms enligt alkohollagen.

– Det är konstigt att domstolen konstaterar att hon begått ett brott, men friar med hänvisning till att det var en UNF:are som fick köpa, säger Robert Damberg, ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund, till Drugnews.

I samband med åtalet har ungnykteristerna kritiserats för att man berättar för polisen att butikerna sålt folköl och att därmed enskilda kassörskor ställs till svars.

Robert Damberg säger att det inte är UNF:s mål att sätta dit de som sitter i kassan utan att det är ett delat ansvar mellan den som sitter i kassan och den som äger butiken. Han ser gärna att butiksägarna får ta ett större ansvar.

– Man kommer undan problemet om man flyttar folkölet till Systembolaget, där det finns utbildning och där personalomsättningen är mindre, säger Robert Damberg.

Etiketter:

Annonser