Örebro bryter mot alkohollagen

ÖREBRO Örebro kommun struntar i alkohollagen och beviljar tillstånd för en ost- och vimässa i staden nästa år. Detta trots att Folkhälsoinstitutet klargjort att den typen av arrangemang inte är tillåtna enligt alkohollagen.

Karl-Bertil Persson (s) ordförande i tillståndsutskottet Örebro kommun, är väl införstått med att beslutet inte följer alkohollagen.
– Å en sidan säger lagen en sak, å andra sidan har vi ju rätt att politiskt fatta det här beslutet som vi har gjort, säger Persson till SVT:s Tvärsnytt.

Västerås kommun begärde ett yttrande från Folkhälsoinstitutet när en motsvarande fråga var aktuell där. I sitt svar i somras var Folkhälsoinstitutet mycket tydligt. Det är inte tillåtet för partihandlare och importörer av alkohol att ordna provsmakning av viner.

“Slutsatsen är att endast Systembolaget AB har rätt att anordna provning och någon möjlighet för kommun att medge sådan rätt föreligger inte“, skrev Folkhälsoinstitutet till Västerås kommun.

Karl-Bertil Persson i Örebro är dock inte orolig att kommunen ska få några efterverkningar på grund av beslutet.
– Vad vi kan få är att länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, kan ha synpunkter. Men det tror vi inte. Det finns större frågor när det gäller alkoholpolitiken än ost- och vinmässan i Örebro, säger han till Tvärsnytt.

Etiketter:

Annonser