Lätt för unga köpa öl i matbutiker

STOCKHOLM Det är fortfarande lätt för minderåriga att köpa folköl i livsmedelsbutiker. Vid en undersökning i helgen som Ungdomens nykterhetsförbund gjorde lyckades minderåriga köpa ut i 39 av 97 kontrollerade matbutiker i Stockholmsområdet.

Många av förbundets medlemmar var bara 14-15 år som i sin aktion ville pröva om butikernas ålderskontroll förbättrats. Åldersgräns för att få köpa folköl är 18 år. Och folköl är många tonåringars rusmedel.

Vid UNF:s test av ålderskontrollen i helgen lyckades minderåriga köpa ut folköl i 6 av 15 kontrollerade butiker i Sollentuna, 6 av 15 i Huddinge, 3 av 8 i Liljeholmen, 6 av 13 i Bromma, 7 av 17 på Norrmalm, 3 av 13 på Östermalm, 3 av 13 och på Kungsholmen 8 av 16 butiker.

Vid kontrollerna – som bland andra TV4 och SVT-Rapport följde på plats – skyllde affärsbiträdena på bland annat slarv, stress eller att kunderna verkat äldre. Flera handlare som inte sålde till de unga anser att det är svårt att bedöma deras ålder.

Resultatet av kontrollen är bedrövlig, anser UNF.
– Trots att vi under 15 år återkommande gjort kontroller och pekat på problemet, så verkar det inte hända mycket, sade Robert Damberg, ordförande i UNF, i en kommentar.

Butikerna kan inte tillfredsställande sköta ölförsäljningen anser UNF som vill att folkölet flyttas över till Systembolaget.
Kommuner har idag möjlighet att dra in tillstånd att sälja folköl för butiker som slarvar med ålderskontrollen, men det sker sällan. Butiksbranschen tillstår idag problemet. Och riksdagens socialutskott kräver skärpta påföljder för butiker som säljer öl till minderåriga.

Fotnot: Läs mer om UNF:s Folkölsprojekt.

Etiketter:

Annonser