21-åring sålde knark via Flashback

SUNDSVALL Rättsprocessen i den riksomfattande knarkhärvan med minst ett 70-tal misstänkta pågår i Sundsvall. En 21-åring, signaturen “Salamander“, misstänks via nätet ha sålt ecstasy och andra droger till ungdomar – från Malmö till Kiruna. Först när polisen började nysta avstängdes signaturen från Flashback. “Flashback forum har nolltolerans när det gäller narkotikaförsäljning“, uppger sajtens ansvarige Jan Axelsson för Drugnews.

Det var av ren tillfällighet som Sundsvallspolisen kom den stora härvan på spåren. I våras stoppades två killar, 17 och 18 år gamla, på moped av polisens störningsjour. De betedde sig underligt, tyckte polisen som hittade några ecstasytabletter hos killarna.

-Det kunde ha stannat där, men vi fann även en lapp med namn och summor som tydde på narkotikaförsäljning och gick vidare. Betalningarna spårades till Malmö och hade förgreningar till hela landet i ett av de största mål som jag någonsin stött på, säger Sture Wallentin, chef för narkotikaroteln i Sundsvall till Drugnews.

Tonårspojkarna i Sundsvall – som nu misstänks för grova narkotikabrott – hade beställt först 100 tabletter sedan 200 tabletter. Två andra hakade på och de sålde vidare för att tjäna extra till unga köpare i staden. Flera av ungdomarna prövade första gången ecstasy i samband med en fest vid Valborg.

Betalningarna gick till en 21-årig malmöbos konto. Han hade under signaturen “Salamander“ bjudit ut droger via internetforum och sände även ibland särskilda erbjudande via sms. Vid kontroll av hans kontoutdrag så upptäcktes att stora belopp betalats från många håll. Idag misstänks han ha sålt ecstasy och amfetamin till lokala langare, missbrukare och gymnasieungdomar på åtminstone 17-18 orter runt landet till mycket stora belopp.

Efter förskottsbetalning levererades knarket ofta via expressbrev. Beställarna betalade omkring 30 kronor per ecstasytablett, använde dem själva eller sålde dem vidare för 50-150 kronor styck.

I Sundsvall – där polis och åklagare håller samman den landsomfattande utredningen – sitter idag, förutom “Salamander“, ytterligare 20 personer häktade och minst ett 50-tal andra är misstänkta för inblandning. Hittills har 42 personer åtalats i härvan. De flesta är ungdomar mellan 15 och 25 år. Många riskerar fängelsestraff, andra böter och registrering i brottsregistret.

– Förtvivlade föräldrar ringer och är bestörta. De flesta unga är tidigare ostraffade och har av blandad spänning, okunnighet och grupptryck köpt drogerna. Ofta helt aningslösa om de skador drogerna kan ställa till i kropp och hjärna, suckar Wallentin.

Förra måndagen inleddes första målet mot några ungdomar från Norrköping, i torsdags fortsatte processen med inblandade från Stockholmsområdet. Denna vecka fortsätter massrättegångarna.

Om 21-åringens roll, hur mycket som hittills beslagtagits, var narkotikan är tillverkad och hur den kommit till Sverige är utredarna förtegna. Åklagaren räknar dock med att “Salamander“ åtalas före årsskiftet och att då fallet ska vara helt utrett.
– Under tiden nystar vi vidare, så ärendet kan växa ytterligare, säger vice chefsåklagare Peter Salzberg till Drugnews.

Åklagare och polisen ser allvarligt på hur internet används som kontaktplats för droghandel. Nyligen redovisade rikskriminalen i ett särskilt nätprojekt hur ungdomar blivit målgrupp för narkotikabrott på nätet.
– De nätföretag som upplåter sina servrar som mötesplatser borde ha ett ansvar för hur de utnyttjas. Tyvärr är inte alla nätföretag lätta att samarbete med, säger narkotikapolischefen Sture Wallentin.

Ett nätföretag där “Salamander“ bjöd ut narkotikan är Flashback, en omtvistad sajt där både nynazister, porr- och drogförsäljare florerat. Där erbjuds bl a gratis uppkoppling, utan krav på att lämna namn och adress, och tillgång till samtalsforum där man kan vara helt anonym.

Efter avslöjandet av den riksomfattande ecstasyhärvan bannlyste Flashback i maj användaren “Salamander“. Detta “sedan han försökt marknadsföra narkotika på forumet. Vilket inte är tillåtet“, uppger Jan Axelsson, Flashbacks ansvarige utgivare, i mejl till Drugnews.

• Drugnews: vad gör Flashback för att förhindra narkotikaförsäljning i framtiden?

– Radera inlägg som antyder om köp och försäljning. Stänga av användare som försöker kringgå detta. Flashback Forum har närmare 60 moderatorer, och som alla arbetar hårt för att reglerna ska följas. Med bakgrund till att forumet har över 83 000 medlemmar, och närmare 3 miljoner inlägg, så anser jag att detta fungerar bra, svarar Jan Axelsson.

Han tillägger att man ser allvarligt på knarkförsäljning och att det ska man även göra i framtiden.
– Forumet är ett diskussionsforum och ska endast innehålla sakliga diskussioner, oavsett ämne, hävdar Axelsson.

Etiketter:

Annonser