Körde ihjäl två pojkar – straffet sänks

SUNDSVALL En rattfull man som ifjol körde ihjäl två tonårspojkar smet sedan från olycksplatsen i Hälsingland. Nu sänker hovrätten i nedre Norrland straffet till ett och halvt års fängelse. Två andra liknande mål ska snart avgöras i högsta domstolen.

Olyckan i Hälsingland inträffade i juni ifjol. Pojkarna – 15 och 16 år unga – var efter en skolavslutning på väg till en fest på moped till en fest i Skästra som ligger norr om Järvsö. På riksväg 83 körde en bil på dem med hög fart och de slungades nära 50 meter och avled.

Den 54-årige bilföraren körde av vägen, men smet från platsen. Han kunde senare spåras med hjälp av polishund. Alkoholtest visade att föraren hade 1,35 promille alkohol i blodet.

I tingsrätten dömdes han till två års fängelse för vållande till annans död, grovt rattfyller och smitning. Efter nya förhandlingar i hovrätten kom rätten till samma bedömning i ansvarsdelen i den dom som offentliggjordes på fredagen. Men hovrätten anser att straffet var för hårt och sänker det till 1,5 år.
– Man kan ju fråga sig hur många man ska köra ihjäl för att få fyra år, säger kammaråklagare Christer Sammens i en kommentar till TT.

Han anser att straffskalorna oftare borde användas fullt ut. Vållande till annans död kan maximalt ge sex års fängelse.

Två liknande fall har överklagats till högsta domstolen för att se över straffvärdet för rattfylleri.
Det handlar dels om en trafikolycka i augusti 2003 utanför Umeå då en rattfull körde ihjäl en farmor och hennes elva månaders barnbarn. Mannen som hade 2,17 promille dömdes till 1,5 års fängelse. Dels ska HD pröva påföljden för den berusade ungerske lastbilschaufför (1,82 promille alkohol), som druckit vid färjeöverfarten till Sverige, förra hösten körde ihjäl en hel familj i Skåne. Han dömdes till fyra års fängelse

Enligt en hovrättsdomare som radioprogrammet Studio Ett talat med har straffet över lag blivit hårdare för rattfylleribrott, tidigare utdömdes ofta böter och villkorliga domar. Men en enkät som Vägverket gjorde för två år sedan tyder på att allmänheten anser att rattfyllerister får alltför milda straff.

Etiketter:

Annonser