Utökat svenskt-ryskt polisarbete mot knark

MOSKVA/STOCKHOLM Svenska polisen ingår i dagarna ett samarbetsavtal med den ryska narkotikakontrollmyndigheten, Gosnarkokontroll. Det ska bl a underlätta informationsutbyte och polisiära insatser med Ryssland som är transitland för bland annat heroin.

Regeringen gav på torsdagen klartecken till rikspolisstyrelsen och 10 oktober åker rikspolischef Stefan Strömberg till Moskva för att underteckna avtalet.

– Ryssland är ett transitland för heroin, som kommer till Sverige från Afghanistan. Med ett ökat samarbete kan vi stoppa heroinet innan det kommer till Sverige, säger justitieminister Thomas Bodström i en kommentar.

Drogproblem och smuggling ökat i Ryssland efter Sovjets sammanbrott. Förutom transittrafik västerut av heroin förekommer troligen tillverkning av flera kemiska droger, bland dem den fruktade syntetiska opiaten fentanyl i landet.

Ryssland omorganiserade narkotikapolisen i en ny myndighet för ett par år sedan då president Putin även flyttade över en mängd skattepoliser för att intensifiera drogbekämpning. Idag har Gosnarkokontroll omkring 43 000 anställda.

På tullsidan finns redan fungerande avtal mellan Sverige och Ryssland, men kanslirådet Henrik Sjölinder på justitiedepartementet säger till Drugnews att ett nytt tullavtal också är på gång för att utveckla narkotikakontrollen.

• Även ett Sida-finansierat treårigt informations- och drogförebyggande projekt i ryska kommuner och skolor inleddes i början av året i samarbete med Gosnarkokontroll. Bland annat med utställningen “Narkotikan dödar“, av fotografen Maria Söderberg, som turnerar i flera städer.

Etiketter:

Annonser