Många änkor sörjer med alkohol

GÖTEBORG Nära var tredje änka försöker lindra sorgen med alkohol, enligt en undersökning i Göteborg där 1 000 kvinnor i olika åldrar deltagit. Forskare oroas över resultatet som tyder på att förlust av en anhörig kan bli en inkörsport till alkoholproblem.

Änkestudien har initierats av geriatriken (äldremedicin) vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och svaren håller fortfarande på att bearbetas. Men redan är det klart att cirka 28 procent av kvinnorna uppgav att de använt alkohol i sitt sorgearbete.

Den höga andelen både förvånar och oroar, enligt psykolog Agneta Grimby som leder Änkeundersökningarna i Göteborg.
– Att förlora nära och kära rankas som livets största stresshändelse – och Systembolaget är den närmaste terapibutiken, brukar man ju säga. Alkoholism kan bli en allvarlig konsekvens av sorg, säger hon till UR:s Veteranwebb.

Samtidigt överraskar resultatet forskarna då alkohol är ett känsligt ämne att tala om för många äldre.I tidigare svenska studier har det varit svårt att få information om gamlas dryckesvanor, därför är det inte möjligt att jämföra och se om problemet ökat. Men även internationella studier har visat att sorg kan leda till missbruk av alkohol och läkemedel.

I den aktuella enkäten har alltså endast änkor deltagit. Men psykolog Agneta Grimby tror inte att alkohol som sorgelindrare förekommer mindre bland män, särskilt mot bakgrund av att det gamla samhällets mer tillåtande inställning till mäns alkoholkonsumtion.

Etiketter:

Annonser