Se missbrukarnas barn i ögonen, ministern!

Låt spritskattesänkarna varje söndag på lämpligt torg göra avbön inför det ökade antalet barn till missbrukare. Det skriver Drugnews krönikör Elin Lundgren, högstadielärare i Gävle.

Det duggar tätt med TV-debatter om spritskattefrågan i höst.

Härom veckan skulle Debatt skoja till det med att hålla hus i Helsingborg och genom bland annat ta dit två nykterhetsorganisationer med olika åsikt i frågan. Och i söndagskväll i Agenda fick vi träffa Sven-Olof Carlsson, förbundsordförande i IOGT-NTO, och Morgan Johansson, folkhälsominister. Och se Anitra Steen, VD för Systembolaget, intervjuas i ett klipp där hon inte vill svara på vilken smärtgränsen är för Systembolagets försäljning av den totala konsumtionen.

För skattefrågan på sin spets handlar om att Sverige har höga skatter och länder i närheten har lägre. Det innebär att flera som har möjlighet åker iväg och köper sin privata konsumtion utomlands. Det innebär också att detta utnyttjas av mörkare krafter som gång på gång tar in stora mängder som de hävdar är för privat bruk som de säljer vidare och gör en förtjänst. Det är olaglig verksamhet. Smugglingen pågår parallellt med detta, det vill säga flaskorna göms i transporten till skillnad från i det förra fallet. Detta innebär också en god förtjänst och är även det högst olagligt.

Det stora problemet som jag ser det är verkligen inte de svenskar som åker utomlands och plockar med sig en flaska sprit och ett flak öl, utan det är den olagliga verksamheten som är problemet.

Det är den som förser ungdomar med alkohol, det är den som undergräver Systembolagets roll och det är också den som vi med rätt resurser hos tull och polis kan stoppa. Och därmed skulle den stora delen av alkoholinförseln vara ur världen. Faktiskt.

Så enkelt är det, men också så svårt. För just ordet resurser är ett ord som klingar tomt idag. Det är ont om de resurser vi behöver och de vi har prioriteras ofta till andra saker. Och då verkar det löjligt enkelt att lösningen skulle vara att sänka den svenska spritskatten, hoppas att folket handlar hemma och att svartspriten försvinner någonstans på vägen.

Men. Svartsprit kommer att fortsätta vara billigare än systemspriten och kommer att finnas kvar bakom mörka hörn och på dunkla parkeringsplatser dit ungdomar dras om vi inte bekämpar med de insatser det kräver. Inte med en förhoppning om att ungdomar istället ska köpa sprit langad från Systembolaget istället.

Det finns ett problem till när mindre alkohol säljs på Systembolaget och det är den fråga Anitra inte ville svara på, nämligen hur mycket eller hur lite av den alkohol som dricks som måste säljas på Systembolaget för att det ska finnas någon vits att behålla detaljhandelsmonopolet. Utgångspunkten för mig är givetvis att Systembolaget är något av det bästa vi har i svensk alkoholpolitik och därmed ska vi slåss för det. Och att slå undan benen på svartspriten innebär att folk istället kommer att handla på Systembolaget, eftersom jag tyvärr inte tror att så många är beredd att sänka sin konsumtion drastiskt.

Problemen, men också lösningarna går hand i hand.

I Kenth Härstedts alkoholinförselutredning medger han att konsumtionen kommer att öka om vi sänker spritskatten. Han har sagt att det leder till ökade skador vilket även Anitra instämt i.

Det är ju precis ökade alkoholskador vi INTE vill ha. Trots det förespråkar dessa båda ett system som leder dit hän. Om det i en framtid erbjuds billig, svensksåld alkohol kräver jag att de varje söndag på lämpligt torg får göra avbön inför det ökade antalet barn till missbrukare. Helst tillsammans med Morgan Johansson som i programmet på söndagskvällen sade att det vore ”väldigt bra” om det blev en skattesänkning till våren.

Kan vi inte bara bestämma det nu, att vi inte sänker alkoholskatterna alls. För precis som Sven-Olov Carlsson sade i tv-programmet så ändras politiken i Europa och där är alkoholskatterna generellt på väg upp. Det vore trist om vi gick emot all logik och forskning i förhoppning om att det kvickt ska lösa svartspritsproblemet.

Det är så tråkigt att se de här diskussionerna om och om igen, och det är så tråkigt för mig att behöva skriva om dom, så vi gör det enda rätta… bestämmer att vi bibehåller höga priser och uppdrar till Morgan Johansson att förespråka en alkoholpolitik som ligger i linje med hans uppdrag.

En folkhälsominister ska slå vakt om folkhälsan, inte önska beslut som försämrar den.

Eller så är det så att Morgan längtar efter att se ledsna barnögon på mitt torg i Gävle, ett ökat antal varje söndag.

Etiketter:

Annonser