Lyckad knarkjakt på nätet

STOCKHOLM Med knarkspaning på internet har polisen kunnat gripa ett fyrtiotal personer för droghandel det senaste året. Med nya arbetsmetoder vill man stoppa en handel där svenska tonåringar köper droger via nätet. “Knarkhandel har flyttat in från gatan till datorn pojkrummet“, säger projektledaren Kim Nilvall.

Problemet med näthandel – där i princip alla narkotiska preparat och attiraljer för tillverkning och odling saluförs – är stort, bedömer rikskriminalpolisen som i onsdags redovisade en utvärdering av det regeringsfinansierade projektet “Narkotikaspaning på internet“. Obskyra webbsidor med riktad s.k. e-droghandel eller individuella kontakter på forum och chatt/irc-sajter riskerar utgöra bas för att nyrekrytera unga missbrukare, men även bli en kanal för äldre etablerade missbrukare, menar man. Verksamheten drivs av snöd vinning och är ofta välorganiserad – där kanske leverantörer, kunder och webbservrar är i skilda länder.

Men genom att gå in och spana på internet har polisen utvecklat metoder att bekämpa handeln. Sedan projektet startade förra sommaren har ett 40-tal personer kunnat gripas – både langare och köpare, den yngsta bara 15 år – och stora mängder narkotika beslagtagits. I våras kunde en 24-åring i Blekinge dömas efter att polisen via nätet kunnat följa hans försäljning av amfetamin och cannabis och kundkontakter.

Nätpolisen har bland annat använt infiltration och “tillåten provokation“ för att komma åt näthandeln där ungdomar beställer och sedan exempelvis mot postförskott löser ut paket med droger. Poliser har svarat på annonser och agerat köpare för att identifiera brottslingar.

• Är det tillåtet för poliser att provocera?
– Nja, vi vår inte locka någon till att begå brott, men måste få ingripa om knark uppenbart saluförs på nätet, säger Kim Nilvall, till vardags kriminalinspektör på Rikskrims narkotikarotel, till Drugnews.

En del handlar om att kunna binda användning av en dator en viss tidpunkt med en viss individ. Därför är lagring av tele- och Internettrafik något som rättsvårdande myndigheter önskar, men som samtidigt är problematiskt ur integritetssynpunkt.

I projektet har ingått polis, tull och åklagare, dessutom har samarbete inletts med Interpol. Interpol, med kontakter i cirka 180 länder, har följt det svenska projektet med stort intresse för narkotikarelaterad brottsbekämpning.
– Ett unikt angreppssätt att utnyttja Internets öppna mötesplatser, exempelvis för underrättelseinformation. Nu är vi i startgropen för att inventera behovet och bilda plattform för ett globalt operativt nätverk enligt svensk modell, sade Daniel Altmeyer från Interpol som närvarade under konferensen.

Nationella narkotikasamordnaren Björn Fries är positiv till projektet och har gett klartecken till utsträckt finansiering till utgången av 2006.
– Budskapet bör vara att det idag finns tydliga regler för vad som inte är tillåtet på nätet som naturlig mötesplats och att man inte längre anonymt kan göra sådana här affärer ostraffat, sade han vid presentationen.
Fries anser även att de nätföretag som upplåter plats och annonser åt de unga narkotikalangarna har del i ansvaret. Tre nätföretag är för närvarande föremål för polisutredning där sajterna misstänks ha använts för knarkrelaterad reklam och kontakter.

Projekt Nicks

• “Projekt Nicks“, Narkotikaspaning på internet, ett samarbete mellan rikskriminalpolisen, tullverket och åklagarämbetet. En ledningsgrupp stöder lokala myndigheter när misstänkt narkotikabrott upptäcks via spaning på öppna sajter.

• Hittills har åtta ärenden med grova narkotikabrott nystats upp, varav fem lett till fällande domar. Ett 40-tal personer, många ungdomar, har frihetsberövats. Beslag gjorts av cirka 6000 ecstasytabletter, ett hekto cannabis, ett hekto amfetamin och en stor mängd narkotikaklassade läkemedel och anabola steroider.
• Projektet – initierat av Mobilisering mot narkotika – har hittills kostat cirka två miljon kronor. Förlängs troligen i en ny etapp.

Etiketter:

Annonser