Ewa Persson Göransson ny generaldirektör på SiS

STOCKHOLM Ewa Persson Göransson har av regeringen utsetts till nu generaldirektör för Statens Institutionsstyrelse, SiS, som bland annat ansvarar för tvångsvården för unga och vuxna missbrukare. Hon tillträder tjänsten 1 november.

Ewa Persson Göransson, 54 år, kommer närmast från en tjänst som statssekreterare på socialdepartementet. Hon har tidigare arbetat som journalist, haft informations- och statsekreterareposter på flera departement, men även varit ordförande i Arvsfonden, och chef för statsrådsberedningens Östersjögrupp.

Hon får nu i uppdrag att bland annat stärka vårdkedjan inom missbruks- och ungdomsvården och försöka förbättra säkerheten på behandlingshem som drabbats av flera rymningar senast tiden.

– Med den satsning som regeringen nu gör på missbrukarvården, och med vår uttalade vilja att stärka ungdomsvården så passar Persson Göranssons kvalifikationer väldigt bra för uppdraget som generaldirektör på SiS, säger folkhälsominister Morgan Johansson i en kommentar.

Tidigare generaldirektör för SiS, som bildades 1993 i samband med att staten övertog ansvaret för tvångsvården av unga och vuxna missbrukare, var Sture Korpi. Tillförordad chef fram till 1 november då Ewa Persson Göransson tillträder är Per Wallin.

• Till ny statsekreterare på socialdepartementet utsåg regeringen på torsdagen riksdagsledamoten Annika Nilsson (s). Hon har lett flera statliga utredningar, till exempel Sociala barn- och ungdomskommittén, om internationella adoptioner och åldersgränsutredningen.

Etiketter:

Annonser