Fler kvinnor lägger in en prilla

STOCKHOLM Rökning minskar, men antalet svenskar som snusar ökar kraftigt. Andelen kvinnor som lägger in en prilla är ännu liten – knappt tre procent – men har ändå fyrdubblats sedan slutet av 1980-talet.

Andelen rökare har i takt med ökad kunskap om hälsoriskerna halverats i Sverige på 25 år, idag röker 15 procent av männen och 17,5 procent av kvinnorna över 15 år. Istället har fler valt att börja snusa. Över en miljon svenskar stoppar dagligen in en prilla i munnen, nära var fjärde man (23,4 procent) och 2,8 procent av kvinnorna snusade ifjol.
Det är Statistiska centralbyrån, SCB, som frågat omkring 7 000 personer om deras levnadsförhållande.

De snusande männens andel har ökat med 40 procent från 1988-1989 (då 16,7 procent snusade) till ifjol, medan fyra gånger fler kvinnor numer snusar (från 0,7 till 2,8 procent). Särskilt stor har ökningen varit senast åtta åren då andelen snusande kvinnor fördubblats.

En förklaring till den kraftiga ökningen av andelen kvinnliga snusare kan vara att tobaksbolaget Swedish match på senare år aktivt satsat på att snussorter och smaker mer anpassade till kvinnor. Branschen räknar dessutom med att fler kommer att övergå till snus när det nya rökförbudet inomhus på serveringar slår igenom och det blir kyligare utomhus.

Den ökande snusningen välkomnas inte av Göran Pershagen, professor i miljömedicin vid Karolinska Institutet.
– Det är oroande. Vi har en rätt dålig bild av riskerna med snus. Man vet ungefär lika mycket som man visste om rökning för flera decennier sedan, säger Pershagen till Svenska Dagbladet.

I en annan undersökning som Sifo har gjort uppgav fyra av tio snusare att de ville, men inte klarar, att slänga bort prillan. De kvinnliga snusarna lider mer än männen av sin vana.

Etiketter:

Annonser