Högre skatt på tobak och alkoläsk

STOCKHOLM Den skattehöjning på tobak och alkoläsk som skulle finansiera sänkningen av spritskatten, genomförs trots att det inte blir någon spritskattesänkning. Det meddelar vänstern i en kommentar till att partiet ställer sig bakom regeringens förslag till budget för 2006. Miljöpartiet avvaktar ännu.

De utdragna budgetförhandlingarna verkar gå mot sin upplösning. Även om miljöpartiet inte ännu gett klartecken, så har tvistefrågan om flyktingamnesti, liksom spritskatten, ha lyfts bort från förhandlingarna.

”Vi upplever att våra krav på budgeten blivit väl tillgodosedda”, förklarade vänsterledaren Lars Ohly på partiets hemsida varför man ställer sig bakom budgeten.

Ohly lämnade beskedet strax före statsminister Göran Persson skulle avge regeringsförklaringen vid riksmötets öppnande på tisdagen.
Det innehöll bland annat jobbpaket och högskoleplatser, sänkta arbetsgivaravgifter, höjda tak i sjukförsäkringen, satsning på barnfamiljer och pensionärer, miljö och uthållig tillväxt.

Statsministern lovade i talet i riksdagen även fler poliser, möjliggöra buggning som arbetsmetod för att bekämpa kriminalitet, men också dess sociala orsaker, exempelvis med förstärkt missbrukarvård och förebyggande insatser i socialt utsatt områden.
Men Göran Persson nämnde inget om hur alkoholfloden från andra EU-länder ska hejdas, nu när samarbetspartierna hållit fast vid sina nej till socialdemokraternas förslag om sänkt spritskatt med 40 procent.

Vänsterledaren avslöjar dock att skattehöjningen på tobak och alkoläsk – som skulle bekosta en sänkt alkoholskatt – ändå blir av.
Enligt nyhetsbyrå TT innebär det att ett paket tobak blir cirka en krona dyrare och skatten på alkoläsk stiger med cirka 20 procent. Hur mycket dyrare en flaska blir beror på alkoholhalten.

Alkoholutredaren Kent Härstedt föreslog i sin utredning en extra skatt på alkoläsk som innebär en skattehöjning med 4-5 kronor per volymprocent och liter för blanddrycker baserade på öl och vin och en extra skatt med en krona per liter och volymprocent på sådan drycker baserade på sprit.

Skattehöjningen på alkoläsk ska användas för att finansiera alkoholförebyggande åtgärder. Särskilda skatter på alkoläsk har tidigare införts i bland annat Tyskland, Danmark och Schweiz.

• Den uteblivna sänkningen av spritskatten kommentar folkpartiets Johan Pehrson, ordförande i justitieutskottet:
– Regeringens uppgörelse med stödpartierna gällande alkoholskatten är beklaglig. Det är genom att sänka skatten som man kan rycka undan basen för den kriminella alkoholhanteringen och på sikt värna Systembolagets försäljningsmonopol. Att inte sänka skatten innebär att Sverige blir alltmer attraktivt för kriminella ligor som tjänar pengar på denna typ av brottslighet. Den organiserade brottsligheten hotar då att öka, säger Johan Pehrson.

Etiketter:

Annonser