– Att jag är nykter påverkar andra

UPPSALA “När Robert Damberg var ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund, det var då man flyttade in folkölet på Systembolaget.“ Så vill nye ungnykteristernas ledare, som i somras valdes till posten, att man så småningom ska minnas hans ordförandetid. – Och det är nog inte helt otroligt att det blir så, säger 23-årige Damberg till Drugnews reporter Johan Örjes.

Att få in folkölet på Systembolaget är en av de alkoholpolitiska frågor som UNF driver hårdast. Men den nya ungnykteristernas bas har även rivstartat med att lobba hårt mot förslaget om sänkt spritskatt. och han är besviken på att folkhälsominister Morgan Johansson inte stöder Härstedts förslag att höja åldersgränsen för alkoholservering från 18 till 20 år på krogen.
Men UNF vill egentligen inte hindra ungdomar att komma ut i nöjeslivet, utan att få fler drogfria mötesplatser.
– Det finns idag i princip ingenting för de mellan 15-18 år som tvingas hänga ute på stan istället, säger Robert Damberg.

Han tycker det är viktig att satsa på fritidssektorn.
– Personligen tycker jag att fritidsgårdar och fritidsverksamhet för ungdomar är en viktigt fråga. Titta över en tioårsperiod och se hur många fritidsgårdar som lagts ner och hur många nya serveringstillstånd som utdelats!

Det kommer att bli höstens kampanj från UNF, framför allt riktad mot kommunerna. Kampanjen kommer att se olika ut i olika delar av landet, anpassad till de lokala förutsättningarna.

– Är det en förening som vill ut och kedja fast sig vid kommunhuset ska vi ge dem verktygen för det, är det en förening där man vill ha en dansmattetävling ska vi ge dem förutsättningarna för det, säger Robert Damberg.

UNF har ofta väckt uppmärksamhet för sina kontroversiella arbetsmetoder. Exempelvis att polisanmäla butiker som sålt folköl till de minderåriga medlemmar som UNF skickat ut för kontrollköp. Eller att ordna släppa att ordna picknick utanför finansdepartementet inför budgetförhandlingarna för att markera mot förslaget om sänkt spritskatt.

Men det är inte bara politik som Damberg vill ska prägla hans tid som UNF-ordförande, utan också ett ökat fokus på föreningar och distrikt och att den regionala och lokala verksamhetens ska växa.
– Vår viktigaste uppgift för att finnas till och ha bra drogfri verksamhet, någonting där alkohol och droger är en så naturlig icke-del.

UNF kommer inte att dra igång någon jättelik värvarkampanj som den som IOGT-NTO genomför.
– Jag är impad av att IOGT-NTO har lyckats så bra som de har med medlemsvärvningen, men vi har inte en grundorganisation som skulle kunna ta emot så många medlemmar, säger han.

Men även UNF växer. De två senaste åren har organisationen haft en nettoökning på ungefär 300 medlemmar per år.
– Och vi kommer att hamna på ett plus i år också, säger Robert Damberg.

Under de närmaste åren blir det också mer fokus på kamratstödsarbetet i UNF, något som började redan under föregående kongressperiod.

– Vi kommer att ha regionala kamratstödskurser, som inte i första hand handlar om att stötta dem som är barn till missbrukare, utan mer lyfta frågan och tala om hur man är en just kompis, säger Robert.

UNF har också startat en kamratstödsledarutbildning tillsammans med Fryshuset och Tollare folkhögskola. Det är nio deltagare från Fryshuset och nio från UNF som går kursen. En av dem är Robert Damberg själv.
– Meningen är att de som går utbildningen ska kunna vara ledare på vår julhelgskurs och även på regionala kamratstödskurser.

Den personliga helnykterheten är viktig och har betydelse, anser Damberg.
– Att jag är nykter påverkar faktiskt andra. Man kan se konkret att man påverkar människor i sin omgivning. Kompisar som drack väldigt mycket när vi började umgås, men som nu dragit ned på sin konsumtion, säger han och ser lite nöjd ut.

Ny UNF-bas

Namn: Robert Damberg
Ålder: 23 år
Bor: studentlägenhet i Uppsala. Pluggar annars statsvetenskap
Bakgrund: gick med i UNF i Motala 1997
Aktuell: ny förbundsordförande i UNF
Intressen: bl a styrketräning

Ungdomens nykterhets-förbund arbetar för en helnykter livsstil och organiserar ungdomar 13-25 år som avlagt nykterhetslöfte. Och har idag cirka 7 000 medlemmar i ett 100-tal föreningar i Sverige. UNF:s vision är en demokratisk och solidarisk värld fri från droger. UNF är en del av IOGT-NTO-rörelsen, och är såväl partipolitiskt som religiöst obundet.

Etiketter:

Annonser