Vuxnas beteende påverkar barnen

DARTMOUTH Om barn ser att deras föräldrar röker och dricker alkohol, kan det få dem att se rökning och drickande som ett normalt beteende. Och påverka barnens attityder och beteende i framtiden. Den slutsatsen drar amerikanska forskare som studerat små barn i docklekar.

Forskare vid Dartmouth Medical college i New Hampshire, USA, observerade hur 120 barn i åldrarna två till sex år agerade i en lek med dockor. Barnen skulle visa en kväll där vuxna umgicks. I leken ingick att varje barn skulle ta med en docka till en livsmedelsaffär och köpa varor. Bland 73 varor i affären fanns också öl, vin och cigaretter. Forskarna observerade vilka produkter barnen valde. Hela 28 procent (34 barn) köpte cigaretter och 62 procent (74 barn) köpte alkohol.

Resultaten visar att de barn vars föräldrar rökte i större utsträckning än andra barn köpte cigaretter. De barn vars föräldrar drack alkohol minst en gång i månaden köpte i större utsträckning än andra barn alkohol. Samma sak med barn som såg filmer som enligt det amerikanska systemet klassats som PG-13, det vill säga att en del av innehållet anses olämpligt för barn under 13 år, och R, alltså filmer som de under 17 år endast får se i sällskap med en vuxen.

Enligt forskarna visar barnens beteende under leken att de är medvetna om hur alkohol och tobak används och att de har tydliga förväntningar på hur alkohol och tobak ingår när vuxna umgås.

Fotnot: Undersökningen publiceras i det senaste numret av tidskriften Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

Etiketter:

Annonser