Moderat tror ej på sänkt spritskatt

STOCKHOLM “Jag tror inte att det blir någon spritskattesänkning“. Den bedömningen gör Lennart Hedquist (bild), moderat ledamot i riksdagens skatteutskott. Vare sig i höstens budget eller efter ett eventuellt regeringsskifte nästa höst.

Riksdagsman Lennart Hedquist deltog i fredags i en debatt i samband med årsmötet för Sveriges landsråd för alkohol- och narkotikafrågor, SLAN.
I debatten var Lennart Hedquist kritisk till att spritskatten inte redan var sänkt och menade att regeringen försuttit ett tillfälle att förhindra uppkomsten av en stor illegal införsel av alkohol och illegal alkoholförsäljning i dess spår.

Han menar att det nu kommer att bli svårt att bryta de mönster som redan har etablerats med en skattesänkning, vilket får honom att verka tveka om nyttan av en spritskattesänkning i det här läget.
– Man kan alltid diskutera om det är vettigt att göra det så här i efterhand, sade Hedquist.
Däremot är Hedquist angelägen om en sänkning av ölskatten.

Lennart Hedquist tror inte att det blir någon spritskattesänkning i budgeten. Han påpekade att som processen fungerar i riksdagen behövs en överenskommelse mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. De två senare är motståndare till en spritskattesänkning.
– Jag har svårt att tro att de går med på en skattesänkning, sade Hedquist.

Han trodde också att socialdemokraterna skulle nöja sig med att nu tydligt ha visat att de anser en spritskattesänkning nödvändig, men att de är beredda att ge med sig i förhandlingarna med sina samarbetspartier.

Om det inte blir någon spritskattesänkning i årets budget, är det enligt Hedquist inte heller troligt att det genomförs av en ny regering efter valet.
– En ny regering kommer inte att prioritera en spritskattesänkning, sade Lennart Hedquist.

Etiketter:

Annonser