Rektorskritik mot Labours drogpolitik

TORQUAY Den brittiska Labour-regeringens alkohol- och narkotikapolitik får skarp kritik av brittiska skolledarorganisationen SHMIS. Besluten att tillåta alkoholservering dygnet runt och att nedklassa cannabis till en lägre farlighetsgrad underminerar skolornas försök att hållas drogfria.

Det menar David Chapman, ordföranden i Society of Headmasters and Headmistresses of Independent Schools (SHMIS) som samlar rektorer för ett hundratal brittiska friskolor. Vid organisationens årliga konferens i Torquay riktade han kritik mot regeringens beslut om att tillåta alkoholservering dygnet runt. Han menar att beslutet gör det svårt att skapa en trovärdig nationell folkhälsostrategi för att skydda landets unga.

Chapman menar även att den brittiska regeringen var feg när den röstade ner förslaget om att återställa klassificeringen av cannabis från en klass C-drog till en klass B-drog.
Till Daily Telegraph säger Chapman att unga britter idag ser cannabis som ofarligt samtidigt som det är lättillgängligt och biligare än öl.

Han menar att regeringens politik gör avtryck hos de unga, en tillåtande politik gör att unga britter inte ser riskerna med alkohol och andra droger. En bekymrad Chapman konstaterar att det har blivit skolornas roll att reparera samhällets tillkortakommande och skulle vilja se ett större stöd från regeringen.

Samtidigt som Storbritannien lättar på lagarna kring alkohol och narkotika stramar man åt dem för tobak. Häromveckan röstade det engelska parlamentet igenom ett rökförbud, liknande det svenska, som ska börja gälla nästa sommar.

Etiketter:

Annonser