Knepig jakt på alkoholfritt öl

Ordet “alkoholfritt“ har numer tillfogats Guldölsloggan i fotbollens kritiserade reklamsammanhang. Men finns det alkoholfria ölet att köpa? undrade frilansjournalisten Ingalill Söderberg och gav sig ut på en snårig jakt.

Efter den massiva kritiken mot fotbollsklubbarnas reklamavtal med Norrlands Guld kom något ljushuvud på att om vi säger att det är alkoholfri öl vi gör reklam för kan väl ingen klaga?

Numera syns alltså Guldölsloggan med ordet ALKOHOLFRITT i rött vid alla intervjuer i Tv-sporten. Men finns det ett alkoholfritt Norrlands Guld att köpa?

Jag letade under hela semestern i olika butiker på olika platser i Sverige. Ingen hade ölet eller ens hört talas om det. På Spendrups hemsida fanns det inte med i sortimentet och på orderavdelningen kände man inte till några butiker som tagit hem det.

Jag besökte till slut Spendrups huvudkontor i Vårby och frågade marknadschefen för öl och cider, Magnus Månsson, om han kunde tipsa mig var jag kunde köpa ölet. Han lovade återkomma på mailen med en lista över butiker.

Inte ens i huvudkontorets utställningsmontrar fanns ölet och han kunde inte plocka fram något enda exemplar. Det visade sig att Spendrups inte brygger alkoholfritt öl själva utan köper in (från Tyskland?) och tappar på egna burkar. Listan på butiker som tagit hem ölet kom efter flera veckor och innehöll 34 butiker i Stockholms län, nästan alla ICA.

Under tiden hade jag hittat en butik som faktiskt hade lapp på en tom butikshylla där det stod Norrlands Guld alkoholfritt. Jodå, det hade funnits, men gått åt. En bekant i branschen hävdade att det händer att butiker får betalt för att sätta upp lappar på hyllorna för varor som man inte har eller ens haft i lager. Några dagar senare hade butiken ändå fått in en platta och till slut fick jag möjlighet att prova det öl som det gjorts så mycket reklam för och som jag börjat misstänka bara fanns till namnet. Hur det smakar? Utmärkt.

Under jakten på det alkoholfria ölet har jag kunnat konstatera ett par saker: Eftersom processen att ta fram alkoholfritt öl är kostsam lönar det sig inte att saluföra, det blir dyrare än öl med alkohol. Det är ändå stor efterfrågan på alkoholfritt öl. Varför göms det i butikerna?

Varför måste vi som konsumenter leta efter en produkt som Spendrups gör så mycket reklam för?

Etiketter:

Annonser