Svenskarna tar in mindre alkohol

STOCKHOLM Under första halvåret 2005 tog svenska folket med sig mindre alkohol hem efter utlandsresor än vad man gjorde under första halvåret i fjol. Även med hänsyn till den ökade försäljningen av alkohol på systembolagen innebär det att svenskarnas alkoholkonsumtion minskar. Det visar ny statistik från Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet, Sorad.

Resandeinförseln under första halvåret 2005 var, mätt i ren alkohol, 7,8 miljoner liter. Under samma period förra året tog svenskarna in 8,7 miljoner liter alkohol. Det betyder att svenskarnas införsel av alkohol har sjunkit med 11 procent sedan förra året.
– Införseln och smugglingen ökade kraftigt förra året, nu går den tillbaka till normala nivåer, säger Björn Trolldal vid Sorad till TT.
Han menar att fjolårssiffrorna kan bero en del på “nyhetens behag“ när införselkvoterna i princip släpptes fria.

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO välkomnar uppgifterna om sjunkande alkoholinförsel.

– Vi är glada. Det bekräftar vår syn att Kent Härstedt överdramatiserar införseln, säger Sofia Modigh, ansvarig för alkohol- och narkotikapolitik på IOGT-NTO, till Drugnews.

Modigh menar att uppgifterna visar att det är rätt att inte vidta några förhastade åtgärder vad gäller alkoholskattesänkningar.

Det är framför allt spritinförseln som har sjunkit. Den har minskat med 13 procent, från 10,3 miljoner liter förra året till 9,3 miljoner liter i år. Minskningen i ölinförseln är nästan lika stor, 12 procent. Det motsvarar en minskning från 37,5 miljoner liter första halvåret 2004 till 33,0 miljoner liter under januari till och med juni 2005.

Minskningen av vininförseln är mindre, sex procent, från 19,7 miljoner liter till 18,5 miljoner liter.

Enligt Sorad minskade också smugglingen och hemtillverkningen av alkohol jämfört med förra året. Försäljningen av alkohol, framför allt via Systembolaget, har i stort sett varit oförändrad under första halvåret 2005 jämfört med samma period i fjol. Det betyder att den totala alkoholkonsumtionen i Sverige, om lagren hos hushållen inte förändrats, var fem procent lägre under första halvåret i år än under motsvarande period förra året.

Etiketter:

Annonser