Regeringen stoppar GBL och butandiol

STOCKHOLM Regeringen har idag beslutat att förbjuda preparaten GBL och 1,4-butandiol. Ämnena används inom industrin och för klottersanering, men det förekommer också ett missbruk. I kroppen omvandlas ämnena till det narkotikaklassade GHB.

Riksdagen beslutade i juni i år om en lagändring som gjorde det möjligt att klassa GBL och butandiol som hälsofarliga. I dag tog regeringen, efter godkännande av EU-kommissionen, beslutet att förbjuda användningen av ämnen för annat än industriella ändamål.

GBL, gammabutyrolakton, och GB, 1,4-butandiol, narkotikaklassas inte , utan ämnen klassas som hälsofarliga. Därmed blir det förbjudet att köpa, sälja och inneha GBL och GB utan särskilt tillstånd. Straffet för den som bryter mot lagen är böter eller upp till ett års fängelse.

Anledningen till att de båda ämnena inte klassas som narkotika är att de används inom industrin, bland annat för rengöring och för klottersanering. För att inte förhindra denna användning kan Läkemedlesverket ge tillstånd för industriell användning. Läkemedelsverket kan också föreskriva att tillstånd i vissa fall inte behövs, till exempel om ämnena denaturerats på visst sätt.

Lagen träder i kraft den 1 september i år, det betyder att beslag av GBL och butandiol fram till dess formellt skall lämnas tillbaka.

– Men jag kommer inte att agera eller anmäla dem om de häller ut det redan i dag, säger Morgan Johansson till Göteborgs-Posten .

Etiketter:

Annonser