Skottland förbjuder pubrökning

EDINBURGH Med röstsiffrorna 97 för och 17 emot har det skotska parlamentet beslutat att inför ett förbud mot rökning i nästan alla allmänna lokaler, inklusive restauranger och pubar. Förbudet träder i kraft den 26 mars 2006.
Därmed följer Skottland efter bland andra Norge, Irland och Sverige som redan har liknande förbud.

Den skotska premiärministern Jack McConnell ser beslutet som ett av de viktigaste sedan Skottland fick ökat självstyre 1999.
Enligt McConnell kommer den 26 mars 2006 att vara den första dagen i en ny hälsosammare framtid för Skottland. En framtid där skottar lever längre.

Skottlands hälsominister Andy Kerr räknar med att den nya lagstiftningen kommer att rädda tusentals liv. Enligt Kerr har också den skotska självstyrelsen anslagit ytterligare 11 miljoner pund för att hjälpa dem som vill sluta röka.

Dr Peter Terry, ordförande för British Medical Association i Scotland, välkomnar beslutet som enligt honom kommer att gynna varenda skotte.

Men det är inte alla som tycker att förbudet är bra. Tobakstillverkarnas organisation, The Tobacco Manufacturers’ Association, menar att de 26-30 procent av den vuxna brittiska befolkningen som röker borde kunna göra det och att de som inte önskar tobaksrök ska ha tillgång till rökfria utrymmen.

Etiketter:

Annonser